Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Biblionet

14. Stručno-naučni skup Zajednice matičnih biblioteka Srbije Biblionet 2020 održan je u Vranju od 1. do 3. oktobra. Tema ovogodišnjeg skupa bila je Saradnja i partnerstva - kreiranje nove zajedničke vizije za biblioteke.

Svečano otvaranje održano je u sali Pozorišta Bora Stanković na kom je učesnike pozdravila zamenica gradonačelnika Zorica Jović, koja je podsetila na istorijat i važnost Javne biblioteke Bora Stanković. U ime domaćina, Javne biblioteke Bora Stanković, govorio je direktor Zoran Najdić, naglasivši da biblioteke moraju da se transformišu brzo i prilagođavaju potrebama korisnika u savremenom dobu. U skladu sa ovogodišnjom centralnom temom skupa Saradnja i partnerstva: kreiranje nove zajedničke vizije za biblioteke, upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, izneo je svoja razmišljanja o umrežavanju biblioteka kako na prostoru bivše SFRJ, tako i u svetu.

Dalje po programu sledila je dodela nagrade Đura Daničić za 2019. godinu i obraćanje laureata. Mr Snežana Nenezić i Željko Stojanović laureati su godišnje Nagrade Đura Daničić Zajednice matičnih biblioteka Srbije za 2019. godinu.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupio je vranjski vokalno-instrumentalni sastav Izvor, a u sali kamerne scene Pozorišta Bora Stanković otvarena je izložba Zona Dovlatov.

U radnom delu Biblioneta prvog dana sledila su predavanja gostiju i predstavnika biblioteke domaćina.

Učesnici i domaćini skupa su obišli Javnu biblioteku Bora Stanković i gradske znamenitosti, a u večernjim satima na Pržaru je organizovana zajednička večera.

Drugi dan stručno-naučnog skupa Biblionet 2020 u Vranju protekao je u znaku radnih sesija u sali za konferencije hotela Rojal putnik.

Radne sesije bile su podeljene na dve tematske oblasti (Međunarodna saradnja i partnerstva i Regionalna i lokalna saradnja i partnerstva), u okviru kojih su učesnicima  o svojim iskustvima u bibliotečkoj regionalnoj i lokalnoj saradnji i partnerstvima govorili predstavnici biblioteka u Banjaluci, Novom Sadu, Kruševcu, Lazarevcu, Kraljevu, Bačkoj Palanci i nekoliko predavača iz Narodne biblioteke Srbije.

Organizovano je društveno veče u dvorištu Borine kuće gde se gostima obratila kustos muzeja grada Vranja kao i umetnički program glumaca vranjskog pozorišta.

U Pozorištu Bora Stanković učesnici i gosti ovogodišnjeg Biblioneta imali su priliku da pogledaju predstavu.

Poslednjeg dana skupa sledio je organizovani izlet u Prohor Pčinjski.

Na ovogodišnjem Biblionetu iz naše Biblioteke prisustvovali su Nataša Turkić, direktorica, Nataša Plavšić, viši diplomirani bibliotekar, Radmila Lazarević, Anđelija Pruginić i Žana Gnjatović, diplomirani bibliotekari.