Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Bačka

Popuštanje Bahovog apsolutizma i klasno diferenciranje građanstva, dovelo je do stvaranja raznih političkih stranaka čijim se gledištima, programima, stavovima javnost najbrže i najefikasnije mogla približiti putem štampe.

Prvi značajni list na mađarskom jeziku u Somboru bila je Bácska (Bačka), koja je izlazila od 7. jula 1878. do 1914. godine, a njen prvi urednik bio je Radics György (Đerđ Radič), direktor ovdašnje Velike gimnazije.

Radič je u prvom broju naglasio da list neće služiti ni jednoj političkoj stranci, već da će biti organ umerene slobodoumnosti. Urednik je predvideo i sledeće:
Baviću se problemima naših ekonomskih, novčanih, trgovinskih i zanatskih prilika. Upravo zbog toga smatram potrebnim da sve što nosi naziv županija mora da ima središte u Somboru, jer je on središte ove županije. (Periodika na mađarskom jeziku u Somboru od 1865. do 1918. / Katalin Kaić // Dometi, Sombor, 1976).

Prvih godina, Bácska je redovno donosila prevode iz srpsko-hrvatskog narodnog stvaralaštva od Đerđa Radiča, Ede Margalića, Pola Demetera, Janoša Sulika, Mite Popovića...

Političko opredeljenje Bačke postaje evidentno 1884. godine, kada je uredništvo preuzeo Molnár István Lajos ( Ištvan Molnar Lajoš ), koji je u svom uveodnom članku, između ostalog i naveo:
...mi ćemo se pokoriti želji naših imućnih intelektualnih sugrađana što se tiče našeg budućeg političkog opredeljenja, što je ujedno i naša želja, te, ćemo, bez kolebanja, istaći zastavu mađarske slobodne stranke pod čijim lepršanjem ćemo se boriti i raditi u cilju lepše budućnosti naše županije.
(Bácska, 1884. IV évf. márc. 4. 19. száma: Uvodni članak I. L. Molnara).

Bácska je u prvo vreme izlazila jedanput, a od 1872. godine, dva puta nedeljno. Urednici lista bili su: Radics György, dr Molnár István Lajos, dr Baloghy Ernő, Bittermann Sándor i dr Türr Aladár. Izdavač lista je bila štamparija Nandora Bitermana i sina.