Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

XVII konferencija Bibliotekarskog društva Srbije

17. konferencija Bibliotekarskog društva Srbije održana je od 14. do 16. decembra 2020. godine sa temom Mobilno bibliotekarstvo: do udaljenih korisnika putem mobilnih aplikacija, usluga i ideja. Zbog epidemije virusa korona i mera koje su na snazi u Republici Srbiji Konferencija se po prvi put odvijala u onlajn okruženju preko Zum platforme i fejsbuk stranice BDS.

Obeležen je Dan bibliotekara Srbije, 14. decembar, odnosno 73 godine od osnivanja Bibliotekarskg društva Srbije, najstarijeg i najvećeg strukovnog udruženja u zemlji. Proglašeni su laureati nagrada BDS - Zapis, Stojan Novaković i Najbolji bibliotekar.

Bibliotekari iz Srbije, Hrvatske, Rusije i Holandije su tokom sesija, prezentacija i vebinara predstavili svoja iskustva i primere dobre prakse tokom epidemije virusa korona, kao i teorijske i praktične aspekte mobilnosti u bibliotekama, korišćenja aplikacija i digitalnih sadržaja.

Opšti je zaključak da su se i biblioteke i korisnici prilagodili izmenjenim okolnostima koje su nametnute ove godine. Iako korisnici rado prihvataju nove bibliotečke usluge i aplikacije koje ne podrazumevaju fizičko prisustvo biblioteci, evidentno je da to ipak svima nedostaje.

Iz somborske biblioteke, preko Zum platforme, Konferenciju je pratila Nataša Plavšić, viši diplomirani bibliotekar.