Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Veljkovi dani 2017.

Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ i Organizacioni odbor Veljkovih dana priredili su XI Veljkove dane pod pokroviteljstvom Grada Sombora i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.
Književna manifestacija „Veljkovi dani“ održana je 14. i 15. decembra. 2017. godine.
Prvi dan manifestacije odvijao se u Velikoj sali Skupštine grada i obeležen je Okruglim stolom na temu „Rodoljublje Veljka Petrovića“.  Svečanost je, ispred Biblioteke, otvorila Marija Čačić, rukovodilac Zavičajnog odeljenja. Učesnici Okruglog stola bili su prof. dr Jovan Pejčić, dr Mićo Cvijetić i prof. dr Milivoje Mlađenović. Uvodno slovo dao je prof. dr Tihomir Petrović, predsednik Organizacionog odbora Veljkovih dana, nakon čega je predstavio goste, a veče su obogatile pesme Veljka Petrovića u interpretaciji studentkinja Pedagoškog fakulteta, Sanje Marjanović i Milice Platiše.
Drugi dan manifestacije bio je bogato sadržinski ispunjen.
Ispred zgrade Biblioteke, u podne, otkriveno je spomen-obeležje Veljku Petroviću, dar  gradu Udruženja građana „Moj Sombor“. Prisutnima se obratio Igor Tumbas, predsednik Udruženja. Svečanost je uveličala beseda o Veljku Petroviću koju je izgovorio akademik Miro Vuksanović. Spomenik su otkrili predstavnici UG „Moj Sombor“, gradonačelnica Dušanka Golubović i akademik Miro Vuksanović. Događaj se završio stihovima Veljka Petrovića, sa kojima su pred okupljene građane nastupili gimnazijalci, Tanja Nedeljkov i Stefan Pavlović.
Program se nastavio na Dečjem odeljenju gde je, najpre, predstavljen Književni godišnjak Gimnazije „Veljko Petrović“ čiji su izdavači Gimnazija i Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“. Na promociji su učestvovali glavni urednik časopisa, Marko Mileusnić, nastavnik filozofije i učenici gimnazije čiji su radovi u njemu objavljeni.

Zatim je usledilo objavljivanje rezultata međunarodnog konkursa za najuspeliju priču Golubić. Radmila Lazarević i Anđelija Pruginić, bibliotekarke i članice žirija  i mr Snežana Klepić, predsednica žirija, uručile su nagrade prisutnim dobitnicima, Andreju Miletiću iz Kragujevca i Dušanu Cvijetiću, učeniku trećeg razreda Gimnazije Uroš Predić iz Pančeva, dobitniku  Gran pri Golubić za 2017. godinu, za priču Bez imena.

Nakon toga, prikazan je film Karlovački doživljaji iz arhive RTS-a koju je Biblioteci ustupila Kuća legata u Beogradu.  

U završnom delu manifestacije, u Velikoj sali zgrade Županije, predstavljen je književni portret Davida Albaharija, dobitnika nagrade Veljkova golubica za 2016. godinu. Tim povodom govorili su prof. dr Mihajlo Pantić, prof. dr Vladimir Gvozden i Dragan Babić. Veče je vodila Marija Čačić, rukov. Zavičajnog odeljenja Gradske biblioteke.