Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Somborski književni festival

Somborski književni festival održan je 21. i 22. maja u organizaciji Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ i uz podršku Grada Sombora, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

U petak, 21. maja, upriličeno je svečano otvaranjena kojem su se publici obratili Nataša Turkić, direktorka Biblioteke, i uredništvo Festivala, Tamara i Dragan Babić.Nakon otvaranja usledila je dodela nagrade na konkursu za drugu knjigu autora mlađih od trideset i pet godina, koja se sastoji iz štampanja nagrađenog rukopisa i diplome. Ove godine nagrađena je zbirka kratkih priča Slomlјeni triptih Strahinje Mlađenovića koji se u kratkom razgovoru predstavio publici, govorio o značaju konkursa kao autor čiji se rukopis i prošle godine nametnuo kao jedan od favorita za nagradu, i istakao značaj rada na knjizi pre no što se ona pojavi pred čitaocima.

Gosti prvog dana festivala bili su prozni pisci Dušan Vejnović i Bojan Krivokapić, koji su se somborskoj publici predstavili čitanjem svoje proze i kroz razgovor sa Draganom Babićem. Oni su govorili o svom stvaralaštvu u vreme pandemije, svojim proznim počecima i nagradama kojima su ovenčani, kao i o očekivanjima i nadanjima vezanim za svoja naredna dela. Uz to, oni su se predstavili kao pisci koji često promovišu svoju književnost u drugim gradovima i predelima, te su mogli da povuku paralele između književnih dešavanja i događaja u manjim i većim sredinama, kao i u regionu i inostranstvu.

                  

 

Gosti drugog dana festivala, 22. maja, bili su pesnici Danilo Lučić i Bojan Vasić, a oni su, nakon čitanja svoje poezije, u razgovoru sa Tamarom Babić govorili o svojoj pesničkoj generaciji, uzorima koji pokreću njihov rad, statusu domaće poezije u regionu i svetu, kao i značaju novih mogućnosti organizovanja književnih večeri, promocija i festivala ovog tipa.

                  

Kao pesnici sa bogatim iskustvom i opusom iza sebe, premda su predstavnici mlade pesničke generacije, autori su govorili o značaju uredničkog rada na pripremi rukopisa pre publikacije, ali i saradnji sa piscima sličnih godina i senzibiliteta koji su njihova prva čitalačka publika i konsultanti na polјu kritičko-uredničkog rada koji dovodi do kvalitetnijih pesničkih naslova.

Ovogodišnji Somborski književni festival održan jeu dvorištu Dečjeg odelјenja Gradske biblioteke, uz poštovanje preporučenih mera zaštite i ograničenje mogućeg broja posetilaca.

Festival je prenošen uživo na Fejsbuk stranici Somborskog književnog festivala.

Galerija

Mediji:

Somborske novine

Kulturni magazin Art-erija

Portal Soinfo: Krivokapić: Uživam u stvaralačkom procesu (23. maj 2021); Pesnici zaklјučili Somborski književni festival (25. maj 2021)

Novi radio Sombor: Moć knjige i u otežanim uslovima: Uspešno protekao dvodnevni Somborski književni festival Gradske biblioteke "Karlo Bijelicki"