Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Somborski književni festival

Četvrti Somborski književni festival održan je proteklog vikenda u organizaciji Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ i uz podršku Skupštine opštine Sombor, Kulturnog centra „Laza Kostić“ i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. U petak, 10. maja, upriličeno je svečano otvaranje na kojem su se publici obratili Nataša Turkić, direktorka Biblioteke, i uredništvo Festivala, Tamara i Dragan Babić.

Nakon toga usledio je razgovor sa Markom Pogačarom, Bojanom Stojanović Pantović i Draganom Boškovićem, pesnicima, kritičarima, esejistima i univerzitetskim profesorima. Stvaralaštvo ovih autora publici je približio Branislav Živanović govoreći o njihovim dosadašnjim naslovima, poetičkim okvirima, uticajima i nagradama. Autori su se potom predstavili somborskoj publici čitanjem iz svojih najnovijih pesničkih izdanja, a potom, u razgovoru sa Tamarom Babić, govorili o uticajima nagrada na njihov rad, stanju u poeziji danas, planovima za naredne rukopise i regionalnoj književnoj sceni.

Drugo festivalsko veče otvoreno je dodelom nagrade na konkursu za drugu knjigu autora mlađih od trideset i pet godina, što je jedinstven konkurs u okvirima savremenog stvaralaštva mlade generacije pisaca kod nas. Ove godine je pristiglo dvadeset rukopisa, a nagrađena je zbirka kratkih priča Mlad si da se proslaviš beogradskog pisca Miloša Petrika, koji se predstavio publici čitanjem i razgovorom sa članovima žirija. Potom je usledilo predstavljanje Vladislava Bajca, Ljubice Arsić i Mihajla Pantića, o čijem je opusu i radu govorio Dragan Babić. Nakon čitanja iz svojih proznih dela, autori su, odgovarajući na pitanja Tamare Babić, govorili o stanju u izdavačkim kućama danas, svojim dosadašnjim književnim uspesima, recepciji svojih dela kod naših i inostranih čitalaca, kao i o značaju dobijanja nagrada kojima su do sada ovenčani.

Ovogodišnji Somborski književni festival održan je u Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ uz značajno prisustvo publike koja je nakon programa razgovarala sa gostima i podelila svoje utiske o njihovom radu.

Galerija

Mediji:  Otvoren Somborski književni festival Izvor: RTV (Ružica Parčetić)

RTV Sreće