Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Somborski književni festival

Somborski književni festival održan je 11. i 12. septembra u organizaciji Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Skupštine opštine Sombor, Kulturnog centra „Laza Kostić“ i kompanije „Sinagoga“.

 U petak, 11. maja, upriličeno je svečano otvaranje na kojem su se publici obratili Nataša Turkić, direktorka Biblioteke, i uredništvo Festivala, Tamara i Dragan Babić.   

 

Gosti prvog dana festivala bili su pesnici Gojko Božović i Đođre Despić, o njihovom stvaralaštvu u uvodnom delu programa govorio je Branislav Živanović. 

Autori su se somborskoj publici predstavili čitanjem svoje poezije i kroz razgovor sa Tamarom Babić. Neke od tema koje su bile predmet razgovora uključivale su mogućnost umetničkog angažmana u aktuelno vreme, pozicija pesnika u doba pandemije, kao i kritički osvrt na savremeno srpsko pesništvo iz ugla samih autora koji su aktivni i kao kritičari i urednici izdavačkih kuća i časopisa.

Galerija, prvi dan SKF

Drugo festivalsko veče otvoreno je dodelom nagrade na konkursu za drugu knjigu autora mlađih od trideset i pet godina, koja se sastoji iz štampanja nagrađenog rukopisa i diplome.

Ove godine nagrađena je zbirka pesama Eta Carinae Danice M. Savić.

Gosti drugog dana festivala bili su književnici Mirjana Đurđević i Goran Skrobonja – o njihovom stvaralaštvu govorio je Dragan Babić, a razgovor sa njima vodila je Tamara Babić. Kao dvoje iskusnih proznih pisaca, autori su govorili o fenomenu pisanja u četiri ruke, istraživačkom radu koji je neophodan za pisanje proze sa elementima istoriografske metafikcije, kao i najvećim inspiracijama iz domena muzike, popularne kulture i savremenog sveta koje pokreću njihov rad.

Galerija, drugi dan SKF

Ovogodišnji Somborski književni festival održan je, uz opravdano odsustvo Radmile Lazić i Jovice Aćina kao najavljenih gostiju, u dvorištu Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke, uz poštovanje preporučenih mera zaštite i ograničenje mogućeg broja posetilaca.

Mediji:

  • Somborske novine

4. septembar:

http://www.somborskenovine.co.rs/e-novine/pdf-/br.3454/strana11.pdf

11. septembar:

http://www.somborskenovine.co.rs/e-novine/pdf-/br.3455/strana02.pdf

18. septembar:

http://www.somborskenovine.co.rs/e-novine/pdf-/br.3456/strana10.pdf

  • Kulturni magazin Art-erija (od 5.40)

            http://media.rtv.rs/sr_ci/art-erija/58908

 

video prilog

https://www.novosti.rs/srbija/vesti/916589/knjizevnici-okupu-dvodnevna-manifestacija-somboru

  • Portal SOinfo:

https://www.soinfo.org/vesti/kliping/132/okoncan-somborski-knjizevni-festival/

  • Sombor portal:

https://somborportal.rs/somborski-knjizevni-festival-2/

  • Novi radio Sombor

http://www.noviradiosombor.com/vesti/kultura/gradska-biblioteka-karlo-bijelicki/item/4120-somborski-knjizevni-festival-protekao-u-srdacnoj-i-atmosferi-ispunjenom-stvaralackom-energijom