Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Robert Has je ovogodišnji dobitnik nagrade „Herceg Janoš“

Na osnovu jednoglasne odluke žirija čiji su članovi bili pisac i književni kritičar Jožef J. Fekete, pisac Atila Balaž, pesnikinja Timea L. Moger 20. aprila 2021. godine Gradska biblioteka Karlo  Bijelicki iz Sombora, kao priznanje za značaj njegovog dosadašnjeg životnog opusa, dodelјuje piscu i uredniku Robertu Hasu.

Jožef J.  Fekete, književni kritičar o nagrađenom, koji je rođen u Doroslovu, a danas živi u Segedinu, između ostalog sledeće piše:

,,Hasova proza je od samog početka odrednica usredsređenosti na događaje, za šta je ovom autoru potreban prostor, da bi u njegovom stvaralaštvu novelu zamenio romanom, kao dominantan žanr (...). Popularnost autora je postao još veći ponovnom promenom žanra, detektivskim romanom za koji će se očekuje, da će izrasti u zahtevnu  trilogiju detektivskog romana iz doba secesije, u kojima govori o doživlјajima Marcela Fabiana, a mesto dešavanja prva dva toma je Sombor, sedište okruga Bač-Bodrog, paradom mnogih tadašnjih plemića i rekonstrukcijom mesta tog doba, uklјučujući i Doroslovo.

Nesumnjivo je da je Robert Has dobar naučnofantastični pisac, sanjar distopijske kontrautopije, autor istorijskih i kulturno-istorijskih romana, a njegovi pandursko- detektivski romani stvaraju novi put u mađarskoj književnosti i kriminalističkoj literaturi.“

Svečano uručenje nagrade biće upriličeno na književnoj manifestaciji Podunavski dan Janoša Hercega u septembru 2021. godine.