Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Promocija knjige Adamovo rebro

Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“  organizovala je program povodom obeležavanja

Međunarodnog dana borbe protiv nasilјa nad ženama.

 

Knjiga „ADAMOVO REBRO“ Branke Baretić Milenković predstavlјena je u petak, 25. novembra, u 18 sati u sali Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“  (Dečje odelјenje, Trg cara Lazara 3).

Branka Baretić Milenković, već tri decenije piše dramske tekstove i realizuje pozorišne predstave za decu (,,Dogodilo se na Kinšasi“, ,,Ja, peti element“, ,,Leti u svet“…). Autor je scenarija serijala ,,Bontonovići“  (RTS-Dečiji program). Koautor je plesne predstave ,,Teorija struna“. Autorka je teksta za dramski koncert ,,Misija muzika“ (Katarina Gojković, Zinaida Dedakin – Pozorište na Terazijama) i monodramu ,,Stanija Tasić“. Prvu knjigu kratkih priča ,,TOK“ objavila je 2019. godine. ,,Adamovo rebro“ je prvi roman Branke Baretić Milenković.

U radnju ovog psihološkog modernog romana smešten je isečak jednog beogradskog vrelog leta i dah dalekih egipatskih mirisa i boja. Smeštene su raskošne metafore sveta koji nas okružuje, od najsitnijih predmeta iz naše svakodnevice preko fizionomija i navika slučajnih ili namernih prolaznika svačijeg života sve do poniranja u najskrivenije kutke uma i duše… Kada završite čitanje knjige, nećete moći da se, kao kod svih kvalitetnih umetničkih dela, otrgnete od potrebe da o njoj promislite, prepispitate i obavezno vratite na početak pa zatim prelistate stranicu po stranicu, da tada, kada već znate i sam kraj, sa tim novim osećanjem sklopite neobičan pazl Višnjinog života u svojoj glavi. I da se ne zapitate u kom trenu počinje njena metamorfoza… da li u magnovenju nakon šest tarot karata asuanske vračare… da li u ispovednoj priči neobične saputnice Nade, čije ime simbolično nosi veru u neka nova rasterećena svitanja… ili još u podsvesnom trenu odluke da napiše roman za odrasle i odlepi se od infantilnih tema i sopstvenog deteta u sebi?

Autorka je uputila poziv ženama koje su pretrpele nasilјe, a koje iz svakojakih razloga ostaju u ćutanju, stidu i tajni, da se ohrabre i pošalјu svoje detalјne ispovesti (predstavlјajući se javno ili pseudonimom), uz pristanak da iz njihovih autentičnih priča nastane neko novo Adamovo rebro (kontakt: adamovorebro2021@gmail.com).

U programu su učestvovale: Branka Baretić Milenković, Stanislava Maksimović i Nataša Turkić.

 

***

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1999. godine 25. novembar proglasila za Međunarodni dan borbe protiv nasilјa nad ženama, kako bi se podigla svest o činjenici da su žene širom sveta žrtve seksualnog, psihičkog, fizičkog, porodičnog nasilјa, zlostavlјanja i mnogih drugih vidova nasilјa.

Ovaj datum je odabran kao sećanje na brutalno ubistvo sestara Mirabal, političkih aktivistkinja, koje se dogodilo 1960. godine u Dominikanskoj Republici.

"16 dana aktivizma protiv nasilјa nad ženama" je globalna, svetska kampanja koju obeležava u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilјa nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom lјudskih prava.