Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Predstavljanje knjige Borisava Trajkovića „Ženidba princa“

U petak, 6. decembra, u Gradskoj biblioteci, predstavljena je zbirka pesama za decu „Ženidba princa“ Borisava Trajkovića.

O knjizi su govorili prof. dr Tihomir Petrović, recenzent knjige, književnik David Kecman Dako i autor. Domaćin večeri bila je Nataša Turkić, direktorica biblioteke.

Pesme iz zbirke čitali su Milica Bulović Selihar i Stribor Perić, članovi dramske sekcije Somborskog edukativnog centra.

U muzičkom delu programa nastupili su učenici muzičke škole „Petar Konjović“: Milan Grujičić, harmonika, klasa Milica Malidžan, Marko Brdar, harmonika, klasa Milica Malidžan, Nemanja Vukičević, harmonika, klasa Nikola Malidžan, duo: Irina Nikolić i Dušan Nenadić (glas i gitara), klase Ana Nenadić i Aleksandra Spasojević i Stefan Ivetić, violina, klasa Jovana Marković.

Galerija

Izvod iz recenzije:

...I književna umetnost ovog autora ogleda se u konkretnoj realnoj realizaciji jezika, u iskazu skrojenom po meri malog adresata, jasnom, slikovitom i zvučnom. Jezičke jedinice skladne, značenjski celovite, lako prihvatljive, preporučuju autora Ženidbe princa kao dečjeg umetnika zavidnog umeća...

Tihomir Petrović

Borisav Trajković je rođen 1938. godine u selu Buvcu, Opšina Lebane. Magistar je poljoprivrednih nauka za oblast genetike. Književni radom se intenzivno bavi od 1990. god. Piše pesme za decu, haiku poeziju, aforizme i epigrame.

Objаvio je dve knjige haiku poezije i to „Oglednu se svod“, (Kulturni centar Odžaci, 2000) i „Ptice smrtonosnice“, (Biblioteka „Karlo Bjelicki“ Sombor, 2014.), zatim knjigu poezije za decu. „Kako da stigneš sreću“ („Srpska knjiga“ Ruma, 2005) Haiku pesme objavljuje u Maslačku, Lotosu, Rukoveti, Školjki, Irisu i raznim zbornicima festuivala. Aforizme i epigrame je objavljivao u Ježu, Šipku, Čičku i zbornicima festivala satire.

Dobitnik je treće nagrade za dečju pesmu („Bulka“ Crvenka, 2010,), tri prve nagrade za haiku poeziju – cikluse (Odžaci, 2004, 2012. i 2019), i tri treća za Senryu i haiku („Lotos“ Kraljevo, 2000. i Ivanić Grad, Hrvatska 2013. i 2014), zatim za aforizme i epigrame, prve nagrade (Biblioteka „Branko Radičević“ Žitište, 2013) i tri treće (KUD Mrkonjić Grad, 2014. i 2015. i Književni klub „Dušan Matić“Ćuprija, 2013).

Ima neobjavljene: zbirku pesama za decu, zbirku haiku poezije, četiri knjige aforizama i knjigu epigrama.

Uvršten je u Antologiju pesnika za decu S onestrane duge Pere Zupca („Srpska knjiga“ Ruma, 2006.) i Istoriju srpske književnosti za decu prof. dr Tihomira Petrovića, (N. Sad, 2008). Piše i objavljuje palindrome.

Živi u Somboru.