Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Otvoren Legat Miroslava Josića Višnjića

U Gradskoj biblioteci „Karlo Bijelicki“, u petak, 17. decembra, svečano je otvoren Legat Miroslava Josića Višnjića, istaknutog srpskog književnika, rođenog u Staparu 1946, preminulog u Beogradu 2015. godine.

Porodica Miroslava Josića Višnjića poklonila je Somborskoj biblioteci značajan deo njegove ostavštine.

Poklon u vidu legata, koji najvećim delom čine knjige, priznanja, predmeti iz Josićevog privatnog i stvaralačkog života, osvanuli su u godini proslave sedam i po decenija od njegovog rođenja.

Legat je opremlјen uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Smešten je u prostoriji namenjenoj čitaocima na Naučnom odelјenju i otvoren je za posetioce, a knjige iz Legata mogu da se koriste u čitaonici Biblioteke.

      

U uvodnom delu svečanosti, uz reči zahvalnosti, porodici i okuplјenim građanima obratila se direktorka Biblioteke Nataša Turkić.

Legat je, potom, predstavila Marija Čačić, rukovodilac Zavičajnog odelјenja, ističući  značaj Josićevog imena u svetu književnosti i značaj samog poklona. Kao rukovodilac Projekta i urednik Legata, Marija Čačić je obraćanje završila izrazivši zahvalnost učesnicima i saradnicima u ovom značajnom poduhvatu.

Završna reč pripala je Mirjani Josić, supruzi Miroslava Josića Višnjića, koja je toplim i biranim rečima, u ime uže i šire porodice, pozdravila sve prisutne, kao i one koji nisu mogli da dođu, a za koje zna da će se obradovati kad čuju ovu lepu vest. „Oduševlјena, sada ne mogu da zamislim da je ovo ovde moglo i da se ne dogodi...“ , rekla je, između ostalog, Mirjana.

     

Ceo govor protekao je u tonu zahvalnosti završivši rečima: „Možemo biti ponosni na Legat jer je sređen uzorno i s poštovanjem onoga u čiju čast je upriličen. Bio bi zadovolјan i sam pisac Miroslav Josić Višnjić, moj pokojni muž“.

U drugom delu programa, istog dana, u zgradi Dečje biblioteke, bilo je održano književno veče posvećeno Miroslavu Josiću Višnjiću. O njegovom liku i delu nadahnuto su govorili Marinko Arsić Ivkov, Milenko Popić i Mileta Aćimović Ivkov. Osim poznavanja Josićevog književnog stvaralaštva, trojica učesnika bili su i piščevi prijatelјi.