Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Knjiga nedelje i komentari čitalaca

Dvanaestii  naslov u okviru akcije Knjiga nedelje  Diskurs novih tehnologija Aleksandra Luja Todorovića iz Cliove edicije Agora.

Od samih početaka razvoja ljudske vrste čovek je stvarao mašine da bi olakšao svoj rad i svoj položaj. Te mašine su bile zamišljene da budu čovekove sluge, koje striktno izvršavaju njegova naređenja i zadovoljavaju njegove potrebe. Danas, čovek počinje da razmišlja o veštačkoj inteligenciji i da razvija mašine koje bi imale sopstvenu svest i pravo odlučivanja, ali i o genetskoj manipulaciji koja bi trebalo da stvori zastrašujući novi svet nadljudi. Kao i uvek, čovekova kreativnost vodi svet napred, ali ga, opet kao i uvek, primorava da napreduje hodajući po ivici noža. Stoga je neophodno držati oči širom otvorene, pratiti i aktivno učestvovati u diskursima novih tehnologija, koje očigledno imaju ogromnu ulogu u određivanju sudbine sveta.

Ova knjiga se bavi pitanjem Diskursa novih tehnologija, drugim rečima jednostavnim pitanjem: kako nove tehnologije utiču na nas i na svet u kojem živimo. Međutim, to je samo naizgled jednostavno pitanje jer se u te tri, jasne i razumljive  reči, koje opisuju ovu temu, krije čitav niz nepoznanica i mogućih nesporazuma.

Diskurs novih tehnologija Aleksandra Luja Todorovića na Odeljenju za odrasle somborske biblioteke biće izložena od 28.maja do 03. juna 2018. godine.

 

Komentar čitaoca za Knjigu nedelje objavljen 24. 05.2018. u nedeljnjiku Novi Magazin.

Komentar je naše čitateljke Milene Vukobratović za knjigu S verom u nepoverenje Ivana Krasteva.