Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Ildiko Lovaš je ovogodišnji dobitnik nagrade Herceg Janoš

Ildiko Lovaš, pisac, kritičar, urednik i prevodioc, dobitnik je ovogodišnje književne nagrade Herceg Janoš. Stručni  žiri u sastavu  Jožef  J. Fekete, pisac i književni kritičar, dr. Ištvan Šiling, lingvista i etnograf  Timea L. Moger, pesnikinja i predsednica žirija, na zasedanju 05. maja 2022. godine, su doneli jednoglasnu odluku.

Jožef J. Fekete, u obrazloženju odluke žirija  navodi sledeće:

,, Ildiko Lovaš objavljuje kako u domaćim časopisima tako i antologijama u Mađarskoj  od 1987. Godine, a svoj prvi samostalni tom, Kalamaris, je objavila 1994. godine.

Počevši od ove zbirke pripovedaka, bilo je jasno da autor sa jakom odlučnošću preuzima zadatke „pisca“, svojih prethodnika iz Subotice, Dežea Kostolanjija i Geze Čata, sopstvenog lirskog ja, prošlosti i sadašnjosti Subotice, inspirisana dešavanjima iz svakodnevnog života. Znalo se da neće zalutati s puta, nego će postati pisac, jer  nosi u sebi toliko rečenica koliko je mogla pretočiti u priče u svojim knjigama (...)Naslovi, kao što su A Rózsaketrec, A város lelke, Identitásjelek, obraćaju pažnju na celu regiju, ne samo na Suboticu i tako direktno nastavlja  pravac koji treba da sledi vojvodjanski mađarski pisac, a koji je postavio Janoš Herceg. Ildiko Lovaš je izvršila ovaj zadatak.”

Dodela prestižne nagrade biće upriličena u okviru proslave Podunavski dan Herceg Janoša na jesen.