Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Dan Biblioteke SANU

Biblioteka Srpske akademije nauka i umetnosti svečano je obeležila Dan Biblioteke SANU 14. juna 2017. g. Dan biblioteke bio je posvećen Veljku Petroviću, književniku, akademiku i nekadašnjem predsedniku Matice srpske. Pozdravnu reč prisutni su slušali od predsednika SANU akademika Vladimira S. Kostića, dok su prigodne besede pripremili akademik Miro Vuksanović i profesor emeritus dr Slavko Gordić. Skupu je prisustvovao i direktor Gradske biblioteke Karlo Bijelicki, Vladimir Jerković, kao predstavnik ustanove koja tradicionalno okuplja savremene književne stvaraoce i kritičare oko imena i gotovo nesagledivog dela Petrovićevog. Ocenjeno je da je ovo primeren i hvale vredan doprinos očuvanju sećanja i istraživanju i aktuelizaciji rada i dela Veljka Petrovića, znamenitog srpskog nacionalnog kulturnog pregaoca. Dakle, ova manifestacija, Veljkovi dani, predstavlja dobro koncipiran kontinuirani višednevni književni susret od nacionalnog značaja, kako kvalitetom samog programa, tako i izdavačkom delatnošću u kojoj svake godine, pored knjige laureata, biva objavljivan i zbornik saopštenja sa simpozijumskog dela. Održavanjem prvih Veljkovih dana 13. i 14. oktobra 2007. godine, pod pokroviteljstvom, tada još uvek  Opštine Sombor, posle decenija neodlučnosti, Sombor je sebe  uvrstio u  poredak onih gradova u Srbiji koji manifestno i sa trajnijom namerom čuvaju uspomenu na svoje umne velikane.  Pripovedač, pesnik, enciklopedist, istoričar umetnosti, novinar,  Veljko Petrović je među retkim polihistorima u srpskoj kulturi i potrebiti zadatak okupljanja oko njegova imena  jeste u pažljivom proučavanju svake od ovih pobrojanih stvaralačkih mnogolikosti najvećeg Ravangrađanina. Kako se tekuće godine navršava pola veka od smrti poznatog pisca, a budući da je u toku prošle godine održana i jubilarna deseta manifestacija, somborska biblioteka, uz podršku Grada Sombora, ove godine planira objaviti Izabrana dela Veljka Petrovića, u ediciji Veljkova golubica. 
Na pomenutom skupu direktor Jerković je dogovorio sa profesorom emeritusom dr Slavkom Gordićem, da upravo ovaj vrsni znalac Petrovićevog dela i uvaženi profesor univerziteta bude recenzent izdanja, dok će se uredničkog posla prihvatiti prof. dr Tihomir Petrović i Vladimir Jerković. Ovaj značajan izdavački poduhvat omogućiće bibliotekama i knjižarama u državi da pribave naslove koji nisu dugo objavljivani, koji su antološke vrednosti, a koji u ovim Izabranim delima Veljka Petrovića će biti dostupni savremenom čitaocu, dakle aktuelizovati piščeveva najizvrsnija dela. 

Zahvaljujući projektovanom budžetu za somborsku biblioteku u 2017. g, Grad Sombor opredelio je dovoljno sredstava i za održavanje manifestacije i za realizaciju navedenog projekta, što jeste za svaku pohvalu ali i ponos, svih Ravangrađana. Na ovom primeru, vidimo i priznanje za marljivost i doslednost u čuvanju tradicije, koja je od nacionalnog značaja, pri čemu svakogodišnjom manifestacijom i rečju, kako pisanom tako usmenom, naš grad održava sećanje na velikog stvaraoca srpske kulturne baštine.