Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Biblionet 2017

Bibliotekari somborske biblioteke prisustvovali su jedanaestom po redu stručno-naučnom skupu Biblionet 2017. Domaćin ovogodišnjeg skupa, Biblioteka grada Beograda na jednom mestu okupila je brojne kolege iz zemlje i regiona, direktore javnih biblioteka, eminentne srpske bibliotekare i uvažene goste iz inostranstva.
Tema ovogodišnjeg skupa bila je „Informaciono-komunikacione tehnologije i inovativni servisi u bibliotekama“.
Tokom dvodnevne konferencije, u Čitaonici umetnosti Biblioteke grada Beograda, predavanja su održali gosti iz inostranstva: Tobi Grinvalt (Pitsburg, SAD), direktor za digitalnu strategiju i tehnološke integracije u Karnegi biblioteci u Pitsburgu, na temu „Zatvaranje kruga: zajednica, kontradikcije i evolucija biblioteka“, Rob Dejvis, nezavisni konsultant u oblasti bibliotekarstva, na temu „Biblioteke i tehnologija: kretanje u korak s vremenom“, Kristofer Spalding, zamenik direktora za platforme otvorenog koda i zajednicu EBSCO (SAD), na temu „FOLIO: Osnove nove platforme za pružanje bibliotečkih usluga“ i Dimitris Protopsaltou (Atina, Grčka), direktor Kulturnog centra Fondacije Stavros Niarhos, na temu „Razvoj zajednice i zaposlenih u Grčkoj i na Balkanu“. Pred skupom su govorili i gosti iz regiona, Kristijan Benić iz Gradske knjižnice u Rijeci (Hrvatska), na temu „GKR 2010 - inovativni projekti riječke narodne biblioteke u Evropskoj prestonici kulture“, Luana Malec iz Centralne biblioteke "Srečko Vilhar" Kopar (Slovenija), na temu „E-usluge u slovenačkim bibliotekama - primer regionalne biblioteke Kopar“, Višnja Cej i Ivančica Đukec Kero iz Knjižnice grada Zagreba (Hrvatska), na temu „Građenje paralelnog života biblioteke: odabrani primeri iz KGZ-a“, Marijan Špoljar iz Gradske biblioteke u Ljubljani (Slovenija), na temu „Veb-aplikacija za statistiku referensnih usluga: korišćenje i analiza podataka u javnoj biblioteci“ i David Runco iz Centralne biblioteke „Srečko Vilhar Kopar“ (Slovenija) koji je zajedno sa kolegom Marjanom Marinkovićem iz Biblioteke grada Beograda govorio na temu „Bibliotečki portali za preporuke knjiga za čitanje“. Svoje radove predstavili su i bibliotekari iz Šapca, Čačka, Lazarevca, Obrenovca, Užica, Valjeva i Beograda.
Uoči konferencije svečano je dodeljena nagrada „Đura Daničić“ višem bibliotekaru Ostoji Prodanoviću, nekadašnjem direktoru matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“ u Valjevu.
U subotu 16. septembra, učesnici konferencije posetili su Dvorski kompleks Dedinje gde ih je pozdravio Aleksandar II Karađorđević.