Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Biblionet

13. stručno-naučni skup Biblionet, koji organizuje Zajednica matičnih biblioteka Srbije, održan je 4., 5. i 6. septembra u Vršcu. Skup je održan  pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Grada Vršca. Tema ovogodišnjeg stručno-naučnog skupa bila je Elektronska građa i izvori u bibliotekama

Nove tehnologije sveprisutne su u svakodnevnom životu, što je uslovilo nužnost prilagođavanja kulture, a posebno pisane reči, razvoju informacionog društva i porastu broja elektronskih informacija. Biblioteke se moraju približiti oku i uhu savremenog čoveka, zbog čega je ovogodišnja tema Biblioneta od izuzetnog značaja, jer pokazuje u kom stepenu su biblioteke u Srbiji uspele da uhvate korak sa vremenom.

Tokom trajanja Biblioneta uručena je  nagrada "Đura Daničić" za 2018. godinu, koja se tradicionalno dodeljuje za celokupni doprinos pojedinca razvoju bibliotekarstva i kulture Srbije. Ovogodišnji dobitnici nagrade su  direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Kojić, načelnik  centra za uzajamnu katalogizaciju Republike Srbije u Narodnoj biblioteci Srbije Milorad Vučković, i zamenica upravnika Biblioteke Matice Srpske Novka Šokica Šuvaković.

Gosti i  učesnici su sem radnog dela skupa, posetili Gradsku biblioteku u Vršcu i prisustvovali otvaranju izložbe ,,Kulturno nasleđe kroz objektiv starih vršačkih fotografa ", zatim  Gradsku kuću i rodnu kuću Jovana Sterije Popovića uz pratnju lokalnog vodiča.

Poslednjeg dana skupa sledio je obilazak Vladičanskog dvora i njegove biblioteke, Gradskog muzeja, Katedrale i Nikolajevske crkve. Sledio je odlazak do manastira Mesić  i vinskog podruma u selu Gudurica.

 

Na ovogodišnjem Biblionetu iz naše Biblioteke prisustvovali su Nataša Turkić, direktorica, Nataša Plavšić, viši diplomirani bibliotekar, Žana Gnjatović, diplomirani bibliotekar i Dejan Podlipec, dizajner.