Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Bebiteka

Novi BEBITEKA paketići, u kojima se nalaze: knjige, porodična članska karta za godinu dana, pakovanje pelena i vlažnih maramica, spakovani su za provorođenog dečaka i prvorođenu devojčicu u martu i za njihove majke.

*Akciju BEBITEKA Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ organizuje u saradnji sa kompanijom „Sinagoga“ d.o.o. iz Sombora i Opštom bolnicom „Dr Radivoj Simonović“.

Zašto je važno čitanje priča sa decom od najranijeg uzrasta

1. Podsticanje razvoja govora i jezika.

Slušanjem i oponašanjem odraslih dete uči da govori, razvija i usavršava govor, usvaja jezik i unapređuje ga kroz neprestanu interakciju sa sredinom. Usvajajući nove reči, izraze i rečeničke konstrukcije, dete unapređuje sporazumevanje sa okolinom i razvija odnosе sa drugima. Govor i jezik postaju oslonac i sredstva daljeg sveukupnog psihič-kog razvoja deteta.

2. Podsticanje razvoja logičkog i kritičkog mišljenja.

Zajedničkim čitanjem razvijaju se detetove saznajne sposobnosti, logičko i kritičko mišljenje. Kroz razgovor o pročitanom dete uočava uzroke i posledice pojava i događaja, razvija veštine procenjivanja i obrazlaganja.

3. Podsticanje razvoja stvaralaštva.

Zajedničko čitanje obogaćuje unutrašnji svet deteta, podstiče imaginaciju i razvoj stvaralačkog, kreativnog mišljenja.

4. Sticanje veština komunikacije.

Slušanjem priča, zajedničkim čitanjem i razgovorom o pročitanom dete se uči preciznijem izražavanju. Dete uči kako jasnije da izrazi sebe, svoja osećanja, doživljaje, potrebe i želje. Uči kako da izrazi svoje stavove i mišljenja, ali i da prihvata i razume i gledišta drugih, što vodi razvoju tolerancije. Stiče veštine rešavanja sukoba na prihvatljive načine.

5. Bolja školska postignuća.

Deca sa kojima se čitalo lakše i brže napreduju u školi i imaju bolja sveukupna postignuća. Imaju razvijenija interesovanja, pažnju i pamćenje. Samostalnija su i sigurnija u sebe.

6. Negovanje osećanja sigurnosti i privrženosti.

Zajedničko vreme provedeno u čitanju omogućiće detetu razvoj osećanja bliskosti i privrženosti. Omogućiće mu da se oseća sigurno i bezbedno. I na kraju, dete će uživati u vremenu provedenom sa vama, a uživanje će biti obostrano.

Izvor: Čitanje sa decom https://www.unicef.org/serbia/sites/unicef.org.serbia/files/2018-07/Citanje-sa-decom.pdf