Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Atila Balaž dobitnik nagrade „Herceg Janoš”

Žiri koji je zasedao u sastavu Marija Vašađi, Roža Jodal i J.Jožef Fekete (predsednik žirija) na osnovu jednoglasne odluke od 20. 08. 2020. godine Književnu nagradu „Janoš Herceg“ Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ u Somboru za 2020. godinu dodeljuje Atili Balažu (Balázs Attila) iz Budimpešte kao znak priznanja za njegovo životno delo.

Obrazloženje: Od objavljivanja svog romana „Cuniculus“ ovaj pisac u vojvođanskoj mađarskoj književnosti smatra se za „gromadu koja pripoveda“, čije je pripovedačkonadahnuće neisrcpno. Skoro svi njegovi romani, pripovetke, književne beleške, blizu dvadeset knjiga, vezuju se za Novi Sad, a monumentalni istorijski roman „Kinek Észak, Kinek Dél“ („Nekome Sever, Nekome Jug“) predstavlja vrhunac njegovog stvaralaštva. U ovom smislu prozna umetnost Atile Balaža korespondira sa stvaralačkim duhom Janoša Hercega. Dela Atile Balaža predstavljaju istaknuti pravac u vojvođanskoj mađarskoj književnosti, donose preporod forme u proznoj umetnosti, njegov humor je fascinantan, zadivljujući, a infantilan način posmatranja njegovo pripovedanje vodi u svojevrstan apsurd.

 

U Somboru, 20. 08. 2020.     

                                                                                   J. Jožef Fekete

                                                                                   predsednik žirija

 

Datum svečanog uručenja književne nagrade „Herceg Janoš“, biće naknadno objavljen.

 
Nagrada - umetničko delo akademskog vajara Petera Mrakovića,
dobrotvori nagrade ZR Pele iz Sivca.

Nagrada se dodeljuje autoru koji svojim književnom radom nastavlja duh Hercegovih dela, njegov književni, kulturuloški, sociografski, etnografski, publicistički rad, njegovu težnju za očuvanje tradicije i za avangardizam.

Među dobitnicima su Peter Šinkovič, Marija Vašađi,  Roža Jodal.