Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Oganj

Anđela Pendić rođena je u Beogradu 1993. godine i studentkinja je Katedre za opštu lingvistiku i ruski jezik Filološkog fakulteta u Beogradu. Učestvovala je kao finalista na Festivalu poezije mladih u Vrbasu, Festivalu mladih pesnika u Zaječaru, te Ratkovićevim večerima poezije.

Na festivalu Pjesnička reč na izvoru Pive 2014. godine je osvojila prvu nagradu i tom prilikom je bila objavljena njena prva zbirka pesama, Beleg (Centar za kulturu Plužine).

Rukopis Oganj sastoji se iz četrdeset osam pesama razvrstanih u pet tematskih ciklusa nejednakog obima, a otvara i zatvara ga prološka, odnosno epiloška pesma. Ove pesme ujednačenog tona i ritma odlikuje duži, slobodni stih na granici da pređe u rečenicu. Struktura pesama je prevashodno monostrofična, jednodelna, i varira od narativnijih formacija do lirskih minijatura poput epigrama.

Retorična i naglašeno metaforična poezija Anđele Pendić promišlja odnos istorije i fikcije, jezika i stvarnosti, lirskom tananom stišanošću pesničkog subjekta kroz koga progovara dekonstruisan/rekonstruisan mit. Glas koji nam se obraća i saopštava udes i dramu čoveka, svojom lirskom imaginacijom sjedinjen je sa sadržajem koji je određen naslovom i implicira ideologiju pesme. U pokušaju artikulisanja pozicije iz koje se oglašava, uočava se pesnikinjin napor za objektivizacijom i distancom, odnosno depersonalizacijom.