Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Ključ za tajne

Izdavačka delatnost somborske Biblioteke bogatija je za izdanje zbirke pesama za decu, Klјuč za tajne, autora Borisava Trajkovića. Ovo je treća knjiga poezije za decu Borisava Trajkovića, a druga u izdanju Gradske biblioteke Karlo Bijelicki,  uz knjigu Ženidba princa.

Borisav Trajković, rođen je 1938. godine u selu Buvcu. Književnim radom intenzivno se bavi od 1990. godine. Piše pesme za decu, haiku poeziju, aforizme i epigrame i palindrome.

Gradska biblioteka u Somboru, uz dve knjige poezije za decu, objavila je i knjigu haiku poezije Ptice smrtonosnice Borisava Trajkovića.

Borisav Trajković je više puta nagrađivan za haiku poeziju i aforizme. Uvršten je u Antologiju pesama za decu Pere Zupca i Istoriju srpske književnosti za decu Tihomira Petrovića.

David Kecman Dako, u svojoj recenziji knjige pesama za decu Klјuč za tajne, između ostalog navodi:

Uz pitku vedrinu, blagu humornost i bogatu metaforičnost, uz poneku aluzivnost, pitkost i uverlјivost prizora najpre u onom zavičajnom, ali i u ravnočarskom, bačkom pejzažu „oslikanih“bojom reči, sve u pesama Borisava Trajkovića vodi do onog p(r)ogleda, do otvora kojim bi se, ukoliko se taj „klјučić“ upotrebi na pravi način i u pravo vreme, moglo stići do nečeg što je od praiskona tek delić večne tajne. Ime te tajne jeste Život. Taj beskraj sazdan od svih životnih tajni uvek je i s nama, ali i negde „Tampod onim bregom“.