Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Вести - 2017

Градска библиотека Карло Бијелицки приредила је Подунавске дане Јаноша Херцега под покровитељством града Сомбора.
Опширније

Вељкови дани 2017.

Четвртак, 07.12.2017

Градска библиотека „Карло Бијелицки“ и Организациони одбор Вељкових дана приредили су XI Вељкове дане под покровитељством Града Сомбора и Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање.
Опширније

Изложба - Рок музеј

Четвртак, 16.11.2017

Путујућа изложба рокенрола У четвртак, 23. новембра, с почетком у 19 часова, у сали Дечјег одељења Градске библиотеке отворена је изложба под називом Рок музеј. 
Опширније
Реч о делима: Данко Перић, новинар Златко Тарле, новинар Душан Ђаковић, књижевни критичар и аутор Среда, 22. новембар 2017. године, у 16.00 часова, у сали Дечјег одељење Градске библиотеке.
Опширније
Градска библиотека Карло Бијелицки и ИКЦ Соларис Вас позивају на представљање књиге Поравнање Владиславе Грче.
Опширније
Педагошки факултет у Сомбору и Градска библиотека Карло Бијелицки организовали су 31. октобра 2017. године,  трибину  РУСИЈА, РЕВОЛУЦИЈА И СРПСКИ УТИСЦИ (1917 – 2017) 
Опширније
Нова књига у изадњу Градске библиотеке Карло Бијелицки и УГ Раванградско пролеће, трећа књига у  библиотеци Венац Лазе Костића је  збирка поезије Душка Новаковића Право на конфете. 
Опширније
Објављен је први Књижевни годишњак Гимназије Вељко Петровић, у издању Гимназије Вељко Петровић и Градске библиотеке Карло Бијелицки.
Опширније
Градска библиотека Карло Бијелицки и Робмос продукција организовали су промоцију књиге Кад кажеш да сам твој Горана Скробоње.
Опширније

Поклон

Петак, 20.10.2017

Лепосава Кљаић, професорица историје, омиљена међу сомборским гимназијалцима, поклонила је Градској библиотеци „Карло Бијелицки“ збирку ауторских књига, највећим делом биографије заслужних Сомбораца и Новосађана.
Опширније
Сестре Јована и Светлана Прерадовић имају 14 и 13 година и одличне су ученице VIII разреда. Рођене су у Херцег Новом, а сликарством се баве од малих ногу.
Опширније
Збирка прича СФ/хорор жанра, Вила шаторица, младог новосадског писца Бориса Мишића, биће представљена 17. октобра 2017. године у 18.00 часова, у сали Дечјег одељења Градске библиотеке Карло Бијелицки.
Опширније
02. октобра 2017. године обележено је 110 године од оснивања Народне књижнице и читаонице „Чика Јова“ у Бачком Брегу.
Опширније
Међународној научној конференцији „Посебне збирке у контексту заштите културне баштине и као подстицај културног развојa“ одржаној у Народној библиотеци Србије, у периоду од 2. до 4. октобра
Опширније
Изложба фотографија под називом Раванградске приче: призори украдени од заборава, Замбо Петра, отворена је у уторак 10. октобра, у сали Дечјег одељење Градске библиотеке (Трг цара Лазара број 3).
Опширније
Семинар намењен библиотекарима Библиотечке услуге за особе треће животне доби одржан је 22. септембра у Градској библиотеци у Сомбору.
Опширније
Представници конзулата Америчке амбасаде у Београду одржали су презентацију Лутријског виза програма ДВ-2019 у градској Библиотеци Карло Бијелицки у Сомбору, у четвртак, 28. септембра у 17h.
Опширније

Библионет 2017.

Уторак, 19.09.2017

Библиотекари сомборске библиотеке присуствовали су једанаестом по реду стручно-научном скупу Библионет 2017.
Опширније
29. Међународни фестивал хумора за децу у Лазаревцу у Библиотеци „Димитрије Туцовић“ и овај пут је угостио велики број књижевних дечјих стваралаца, деце различите доби, библиотекаре, уметнике, просветне раднике.
Опширније
У Риђици, 15. септембра, представљена је фотомонографија аутора Љубинка Кожула: РИЂИЦА, СЕВЕРНА СВЕТЛОСТ.
Опширније
У петак 1. септембра 2017. године са почетком у 18 часова отворена је изложба Слике времена и догађаја на српском новцу: новац кнежевине и краљевине Србије поводом обележавања манифестације Дани...
Опширније
Пред поштовану читалачку публику, сомборска библиотека је у преводу учинила допступном другу значајну књигу аутора Албиона В. Смола, оснивача прве катедре за социологију у САД.
Опширније
Градска библиотека „Карло Бијелицки“ у Сомбору уз Српско књижевно друштво из Београда у четвртак 10. августа 2017. г. представља у заједничком панелу: Књижевност и дигитализација
Опширније
У Градској библиотеци Карло Бијелицки у петак, 11. августа одржана је трибина посвећена књизи „Под истим кровом“ аутора Амира Баитара из Сирије и Немца Хенинга Зусебаха и акцијом „Четири точка...
Опширније
У издању Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ у Сомбору објављена је књига под називом „Сага о Лазаревићевом Вучку“, ауторке Снежане Писарић Милић из Сомбора.
Опширније
Библиотечка услуга ношења књига на кућну адрcу намењена особама старије животне доби, особама које су слабије покретне или непокретним лицима, почела је од јула месеца текуће године у градској Библиотеци
Опширније
Фестивал епске и научне фантастике „Сомбор 2017“ 19. и 20 августа 2017. године
Опширније
Месна заједница Бачки Моноштор и Градска библиотека Карло Бијелицки организовали су промоцију књиге Шокачка народна ношња: Бачки Моноштор Душанке Дубајић
Опширније
Ових дана из штампе је изашла фотомонографија РИЂИЦА: северна светлост Љубинка Кожула у издању Градске библиотеке Карло Бијелицки и Историсјког архива Сомбор.
Опширније

Сарадња

Уторак, 27.06.2017

Гимназија „Вељко Петровић“ и Градска библиотека „Карло Бијелицки“ у Сомбору, односно представници установа, директори, др Ладислав Фекете и Владимир Јерковић, у среду 21.6.2017. г. потписали су Споразум о сарадњи ове...
Опширније
Ових дана из штампе је изашла трећа књига Едиције Голуб у издању Градске библиотеке Карло Бијелицки. Реч је о збирци приповедака Улица изгубљених речи, аутора Ђорђа Мајсторовића
Опширније
У организацији Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ у Сомбору и Jеврејске општине Сомбор приређено је спомен вече преводиоцу Милану Чолићу (Јакир Фелд).
Опширније

Летње радно време

Петак, 16.06.2017

Обавештавамо Вас да ће Градска библиотека Карло Бијелицки од понедељка,
Опширније

Дан Библиотеке САНУ

Петак, 16.06.2017

Библиотека Српске академије наука и уметности свечано је обележила Дан Библиотеке САНУ 14. јуна 2017. г. Дан библиотеке био је посвећен Вељку Петровићу, књижевнику, академику и некадашњем председнику Матице српске.
Опширније

Ноћ књиге, 16. јун

Уторак, 13.06.2017

Драги књигољупци, у петак, 16. јуна, Градска библиотека (Позајмно одељење) и Књижара биће отворене до 23.00 часа.
Опширније
На Дечјем одељењу Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ одржаће се у понедељак, 12. јуна, промоција књиге „Дневник о Добрици Ћосићу“ аутора проф. др Стојана Бербера.
Опширније

Књиге на кућну адресу

Уторак, 06.06.2017

Библиотечка услуга намењена особама старије животне доби, особама које су слабије покретне или непокретним лицима, почиње од јула месеца текуће године.
Опширније
У организацији Градске библиотеке Карло Бијелицки у Сомбору,у среду, 7. јуна, одржана је промоција романа Лидије Ћирић Реквијем за један дан.
Опширније

Слободна зона

Уторак, 30.05.2017

И ове године турнеја филмског фестивала Слободна Зона у Сомбору. 31. мај 20h.
Опширније
Венац Лазе Костића Јовану Зивлаку
Опширније
Део заоставштине књижевника Мирослава Јосића Вишњића (15. 12. 1946, Стапар - 8. 9. 2015, Београд), књиге које је написао, награде које је за њих добио, општа књижевна и друга литература...
Опширније
Нова књига
Опширније
Блогов колац Душка П. Секулића, биће одржана у четвртак, 25. маја 2017. године, у 17 сати, у Основној школи Алекса Шантић.
Опширније
Дечје одељење, 25. мај 12h - програм за децу 18h - програм за одрасле
Опширније
Поводом 55 година од покретања наставе библиотекарства на високошколском нивоу на Филолошком факултету Универзитета у Београду одржан је стручно-научни скуп Библиоинфо.
Опширније
Прошлог петка је у Матици српској одржана промоција књиге Стојана Бербера „Дневник о Добрици Ћосићу“
Опширније
уторак, 16. маја 2017. године у 18h у Српској читаоници Лаза Костић
Опширније
Други Сомборски књижевни фестивал одржава се од 11. до 13. маја
Опширније
24. април 2017. године, у 20 часова, на Великој сцени Народног позоришта Сомбор.
Опширније
Овај дан, 15. април 2017. остаће забележен како у подужој сомборској, тако и у српској културолошкој причи.
Опширније
У оквиру Дана руске културе у Градској библиотеци (сала Дечјег одељења) биће приказани руски цртани филмови и филмови.
Опширније
Делегација Европске уније у Србији финансирала је Студијску посету институцијама Европске уније у Бриселу
Опширније

Умeтност на љусци јајета

Четвртак, 06.04.2017

Свечано отварање изложбе је у петак, 07, априла у 18,00 h.
Опширније
Промоција књиге ће се одржати у уторак, 11. априла 2017. године, у 19 часова, у Спомен соби Норме и Препарандије на Педагошком факултету у Сомбору.
Опширније
Радио-телевизија Војводине је у току прошле године снимала документарни филм под називом Војводина у објективу Радивоја Симоновића
Опширније
Градска библиотека Карло Бијелицки и Међународни центар књижљвности за децу Змајеве дечје игре
Опширније

Светски дан поезије

Понедељак, 20.03.2017

21.03.2017. почетком у 18:00 часова, у сали Дечјег одељења библиотеке „Карло Бијелицки“
Опширније
На конкурс је пристигло 26 рукописа. Жири, који је заседао у саставу Бранислав Живановић, Душан Вејновић и Тамара Б. Крстић
Опширније
Четвртак, 16. март 2017. године у 19 часова Сала Дечјег одељења библиотеке
Опширније
Сомборски едукативни центар и Градска библиотека „Карло Бијелицки“ у Сомбору, потписали су у уторак 07.03.2017. године споразум о наставку и унапређењу постојеће сарадње у области побољшања положаја деце, младих и...
Опширније
Градска библиотека „Карло Бијелицки“ позвана је од стране Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ у Ваљеву у радну посету, приликом које је договорена сарадња ове две установе културе
Опширније

Издавачка делатност

Петак, 03.03.2017

Већ у више наврата осведочена и успешна сарадња сомборске библиотеке и водећих издавачких кућа у Републици Србији се наставља и даље.
Опширније
Сомборску библиотеку је, 22. фебруара 2017. године, посетила група предшколаца из вртића „Ђанић“ са њиховим васпитачицама Браниславом Пеленгић и Снежаном Божиновић.
Опширније
Сала Дечјег одељења Градске библиотеке, 28. фебруар 2017. године у 18 часова.
Опширније
Промоције поводом дана града Сомбора приређене у сали Дечјег одељења Библиотеке, испратила је многобројна публика.
Опширније
петак, 24. фебруара 2017. године, у 18 сати, у сали Дечјег одељење Градске библиотеке.
Опширније
Дечје одељење Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ Среда 08. фебруар 2017. 18.00 часова
Опширније
У зборнику је објављен рад сомборских библиотекара „Сомборски легати"
Опширније
конкурс за другу књигу аутора млађих од 35 година
Опширније

Поклон

Среда, 11.01.2017

Kанцеларија премијера Мађарске поклонила је Градској библиотеци Карло Бијелицки књиге из едиције Национална библиотека, на мађарском језику.
Опширније

Радно време

Четвртак, 05.01.2017

Током предстојећих празника Градска библиотека неће радити следећим данима
Опширније