Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Жана Гњатовић, библиотекар сомборске Библиотеке, друга на свету

Википедија на српском језику по други пут најбоља у свету у Кампањи уређивања референци 1lib1ref.

Другу годину заредом глобална кампања уређивања референци #1Lib1Ref (један библиотекар, једна референца) сврстала је Википедију на српском на прво место по доприносу проверљивости чланака на Википедији.

Укупно 25 уредника Википедије на српском језику унело је чак 10.080 референци у чланке где су оне недостајале.

Викимедија Србије је у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић”, Библиотеком града Београда и Викимедијином Заједницом Републике Српске учествовала у кампањи додавања референци на Википедији #1Lib1Ref (ЛИНК)  (један библиотекар, једна референца). Кампања је трајала од 15. јануара до 5. фебруара 2022. године, а осим библиотекара, придружили су јој се и други заинтересовани појединци.

Са убедљиво највише унетих референци, прво место је заузела Википедија на српском језику. Иза Википедије на српском следе Википедија на каталонском са унетих 1915 референци и Википедија на пољском са 1355 унетих референци.

Прво место и најбољи уредник кампање је уредница Википедије на српском језику, Николина Шепић, са преко 6600 унетих референци. Други уредник кампање и друго место је освојила уредница Википедије на српском језику Жана Гњатовић, дипломирани библиотекар из сомборске библиотека са унетих 2022 референце.

Мото кампање: Замислите свет у коме сваки библиотекар дода још једну референцу на Википедију.

Кампања је глобалног карактера (ЛИНК) и спроводи се у бројним земљама широм света у склопу прославе рођендана Википедије на енглеском језику (ЛИНК) , a циљ кампање је мотивисање библиотекара у давању свог професионалног доприноса највећој енциклопедији у људској историји.