Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

XVII конференција Библиотекарског друштва Србије

17. конференција Библиотекарског друштва Србије одржана је од 14. до 16. децембра 2020. године са темом Мобилно библиотекарство: до удаљених корисника путем мобилних апликација, услуга и идеја. Због епидемије вируса корона и мера које су на снази у Републици Србији Конференција се по први пут одвијала у онлајн окружењу преко Зум платформе и фејсбук странице БДС.

Обележен је Дан библиотекара Србије, 14. децембар, односно 73 године од оснивања Библиотекарскг друштва Србије, најстаријег и највећег струковног удружења у земљи. Проглашени су лауреати награда БДС - Запис, Стојан Новаковић и Најбољи библиотекар.

Библиотекари из Србије, Хрватске, Русије и Холандије су током сесија, презентација и вебинара представили своја искуства и примере добре праксе током епидемије вируса корона, као и теоријске и практичне аспекте мобилности у библиотекама, коришћења апликација и дигиталних садржаја.

Општи је закључак да су се и библиотеке и корисници прилагодили измењеним околностима које су наметнуте ове године. Иако корисници радо прихватају нове библиотечке услуге и апликације које не подразумевају физичко присуство библиотеци, евидентно је да то ипак свима недостаје.

Из сомборске библиотеке, преко Зум платформе, Конференцију је пратила Наташа Плавшић, виши дипломирани библиотекар.