Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

XII Вељкови дани

Сомборска библиотека и Организациони одбор Вељкових дана приређују XII Вељкове дане, 22. и 23.  новембра, под покровитељством Града Сомбора.

Свечано отварање Вељкових дана и Округли сто на тему „Повратак причи у савременој српској прози“ заказан је за 22. новембар 2018. године у 17 часова, у Великој сали здања Жупаније. Учесници научног скупа су проф. др Александар Јерков, др Марко Недић, др Јасмина Врбавац, проф. др Слободан Владушић и др Милета Аћимовић Ивков. У завршном делу програма, у 18:30, биће додељена награда „Вељкова голубица“ за свеукупно приповедачко стваралаштво од изузетне уметничке вредности.

Додела награде Гран при Голубић у 2018. за најуспелију причу ученика основних и средњих школа биће одржана у петак, 23. новембра у 16 часова, у сали Дечјег одељења Градске библиотекe.

***

Лауреат Горан Петровић

Горан Петровић (Краљево, 1961) већ дуго ужива углед једног од најзначајнијих савремених српских писаца, подједнако цењеног како међу критичарима, тако и у ширим читалачким круговима. Пише приповетке и романе, а поједина његова дела прилагођена су за извођење у позоришту, на телевизији и радију (прва позоришна адаптација Петровићеве прозе остварена је представом Опсада цркве Светог спаса Народног позоришта у Сомбору, 2002. године). Објавио је књигу кратке прозе Савети за лакши живот (1989), роман Атлас описан небом (1993), збирку приповедака Острво и околне приче (1996), роман Опсада цркве Светог Спаса (1997), роман Ситничарница Код срећне руке (2000), збирку приповедака Ближњи (2002), књигу изабране кратке прозе Све што знам о времену (2003), драмски текст Скела (2004), збирку приповедака Разлике (2006), књигу записа Претраживач (2007), новелу Испод таванице која се љуспа (2010) и драмски текст Матица (2011). Двадесетак његових прича заступљено је у антологијама српске приче у земљи и иностранству. Петровићеви романи и приче објављени су у преко сто издања, од чега педесет у преводу на француски, руски, шпански, немачки, италијански, бугарски, словеначки, пољски, украјински, македонски, енглески, мађарски, чешки, словачки, грчки, холандски и персијски језик. Горан Петровић је добитник више књижевних признања, међу којима су књижевна стипендија Фонда Борислава Пекића, Просветина награда, награда „Меша Селимовић“, Рачанска повеља, НИН-ова награда за роман године, Виталова награда, Октобарска награда града Краљева, награда Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу године, награде „Борисав Станковић“, „Светозар Ћоровић“, „Иво Андрић“, „Лаза Костић и др. Члан је Српског књижевног друштва и Српског ПЕН центра. Од 2012. године, дописни је члан САНУ, а за редовног члана изабран је 8. новембра 2018. године. Живи и ради у Београду.

Извор: By Фото - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30130760

У раним прозним књигама, Горан Петровић је био на трагу постмодернистичких поетика, а у третману фантастичних мотива могао се запазити утицај, пре свега, Милорада Павића. Моменат ослобађања од тих утицаја обележен је истинским ремек-делом, романом Опсада цркве Светог спаса, који је до данас остао, вероватно, најзначајнији текст српске прозе у времену повратка историјској нарацији и, што је подједнако важно, повратка духовности. Овај роман о крунидбеној Жичи и њеној бурној историји брзо и лако постаје приповедање о нашим данима. Петровићев прозни стил је препознатљив и одликује се способношћу прожимања, преклапања и стапања више симболичких равни чије порекло је у митском, историјском и свакодневном времену; језиком богате фигуративности, који подсећа на песнички језик; и коначно, умећем микро-приповедања, које, или функционише самостално, у причама, или се уклапа у оквире већих наративних целина. Отуда настаје петровићевски густ и вишезначан, али проходан и читљив текст, у којем машта бива надограђена фактографијом, и обрнуто. Приповедачку вештину Петровић потврђује и када се окреће великим, али и када се посвећује малим темама, као, рецимо, у новели Испод таванице која се љуспа, чија читава радња се одиграва за време једне филмске представе у краљевачком биоскопу „Сутјеска“, маја 1980. Али, чак и када се максимално приближава стварносном предлошку, он окончава у стварности самог текста. Књижевност може да буде, а често и јесте стварнија и јача од саме стварности – како је Горан Петровић рекао на овогодишњем Сајму књига. Награђујући га наградом која носи име Вељка Петровића, награђујемо једног мајстора у стварању такве књижевне стварности.

***

Програм Вељкових дана:

Четвртак, 22. новембар, Велика сала Скупштине града, здање Жупаније

[17:00]  Свечано отварање Вељкових дана  

[17:15]  Округли сто Повратак причи у савременој српској прози

Учесници: проф. др Александар Јерков, др Марко Недић, др Јасмина Врбавац, проф. др Слободан Владушић и др Милета Аћимовић Ивков

[18:30]  Додела награде „Вељкова голубица“ за свеукупно приповедачко стваралаштво      

 

Петак, 23. новембар, Сала Дечјег одељења Градске библиотеке

[16:00]   Додела награде „Гран при Голубић“ у 2018. години за најуспелију причу ученика основних и средњих школа.

Читање прича награђених ученика

 Наступ ученика Музичке школе „Петар Коњовић“  Сомбор

     Медији: 

РТВ - видео прилог, Војвођански дневник

РТВ Среће - видео прилог 1

РТВ Среће - видео прилог 2

Портал Соинфо 

Сомборске новине