Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Вељкови дани 2017.

Градска библиотека „Карло Бијелицки“ и Организациони одбор Вељкових дана приредили су XI Вељкове дане под покровитељством Града Сомбора и Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање.
Књижевна манифестација „Вељкови дани“ одржана је 14. и 15. децембра. 2017. године.
Први дан манифестације одвијао се у Великој сали Скупштине града и обележен је Округлим столом на тему „Родољубље Вељка Петровића“.  Свечаност је, испред Библиотеке, отворила Марија Чачић, руководилац Завичајног одељења. Учесници Округлог стола били су проф. др Јован Пејчић, др Мићо Цвијетић и проф. др Миливоје Млађеновић. Уводно слово дао је проф. др Тихомир Петровић, председник Организационог одбора Вељкових дана, након чега је представио госте, а вече су обогатиле песме Вељка Петровића у интерпретацији студенткиња Педагошког факултета, Сање Марјановић и Милице Платише.
Други дан манифестације био је богато садржински испуњен.
Испред зграде Библиотеке, у подне, откривено је спомен-обележје Вељку Петровићу, дар  граду Удружења грађана „Мој Сомбор“. Присутнима се обратио Игор Тумбас, председник Удружења. Свечаност је увеличала беседа о Вељку Петровићу коју је изговорио академик Миро Вуксановић. Споменик су открили представници УГ „Мој Сомбор“, градоначелница Душанка Голубовић и академик Миро Вуксановић. Догађај се завршио стиховима Вељка Петровића, са којима су пред окупљене грађане наступили гимназијалци, Тања Недељков и Стефан Павловић.
Програм се наставио на Дечјем одељењу где је, најпре, представљен Књижевни годишњак Гимназије „Вељко Петровић“ чији су издавачи Гимназија и Градска библиотека „Карло Бијелицки“. На промоцији су учествовали главни уредник часописа, Марко Милеуснић, наставник филозофије и ученици гимназије чији су радови у њему објављени.

Затим је уследило објављивање резултата међународног конкурса за најуспелију причу Голубић. Радмила Лазаревић и Анђелија Пругинић, библиотекарке и чланице жирија  и мр Снежана Клепић, председница жирија, уручиле су награде присутним добитницима, Андреју Милетићу из Крагујевца и Душану Цвијетићу, ученику трећег разреда Гимназије Урош Предић из Панчева, добитнику  Гран при Голубић за 2017. годину, за причу Без имена.

Након тога, приказан је филм Карловачки доживљаји из архиве РТС-а коју је Библиотеци уступила Кућа легата у Београду.  

У завршном делу манифестације, у Великој сали зграде Жупаније, представљен је књижевни портрет Давида Албахарија, добитника награде Вељкова голубица за 2016. годину. Тим поводом говорили су проф. др Михајло Пантић, проф. др Владимир Гвозден и Драган Бабић. Вече је водила Марија Чачић, руков. Завичајног одељења Градске библиотеке.