Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Вељкови дани

Градска библиотека „Kарло Бијелицки“ и Организациони одбор Вељкових дана приредили су 13. Вељкове дане под покровитељством Града Сомбора и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Дводневна књижевна смотра посвећена  Вељку Петровићу, отпочела је 5. новембра 2020. године у сали Дечјег одељења Градске библиотеке „Карло Бијелицки“. Свечаност је отворила НаташаТуркић, управница Библиотеке, а програм је водила МаријаЧачић, руководилац Завичајног одељења.

Након прочитаног саопштења књижевног критичара Милете Аћимовића Ивкова, чије је учешће из оправданих разлога изостало, одржан је округли сто на тему „Историја, стварност и прича: земља и људи у прози Вељка Петровића“ на којем су учествовали: Горана Раичевић, Гојко Божовић, Милан Алексић и Стеван Јовићевић.

Другог дана манифестације, на Дечјем одељењу приказан је филм снимљен поводом годишњице Библиотеке. Анђелија Пругинић, члан жирија, уручила је награде присутним добитницима, Сергеју Јовићу из Ниша и Николи Тољу из Београда, добитнику награде  Гран при Голубић у 2020. години, за причу Бедем. Ученици Музичке школе Петар Коњовић: Николина Лакета, Давид Антунић, Слободан Данчуловић и Сергеј Гелебан, кроз традиционално певање, тамбуру, гитару и виолину, обогатили су програм посвећен награђеним ученицима.

Књижевна смотра је настављена у Великој сали Скупштине града, представљањем књижевног портрета Горана Петровића, добитника награде Вељкова голубица за 2018. годину. О његовом стваралаштву говорили су: Јана Алексић, Слађана Илић, Јована Милованчевић и Драган Хамовић.

У завршном делу манифестације, Марија Чачић, руководилац Завичајног одељења, прогласила је добитника награде Вељкова голубица за целокупно приповедачко дело у 2020. години и изнела образложење одлуке о додели награде.

Нажалост, Јовица Аћин, награђени књижевник, био је спречен да дође, те ће му награда бити уручена другом приликом. Беседа коју је посветио Вељковој голубици прочитана је на самом крају манифестације.

***

Јовица Аћин

Приповедам за живе и за мртве

Беседа поводом доделе Вељкове голубице за 2020. годину