Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Уручена награда "Голуб"

Жири у саставу: Бранко Ћурчић, Драган Бабић и Ђорђе Мајсторовић разматрао је 62 рукописа,  различитих жанровских и поетичких опредељења. Жири је одлучио да награду Голуб за 2020. додели рукопису Кућне гриње (и друге прашњаве приче) Игора Иванишевића.


Збирка прича Кућне гриње (и друге прашњаве приче) Игора Иванишевића садржи три обимне приче од којих неке иду ка форми новеле, како обимом, тако и захватом, али се и даље држе строго организованих обележја рукописа као целине. То су, пре свега, жанровска, тематска и мотивска повезаност прича – оне се усмеравају на сличне животне ситуације и међуљудске односе, али их посматрају из различитих углова и обрађују из различитих ракурса – као и уверљив стил којим аутор увезује засебне текстове у једну кохерентну збирку. Приче су подељене у више фрагмената који олакшавају читање и омогућују лакшу проходност и повезивање засебних делова који ступају у асоцијативну и интертекстуалну везу. Најзад, аутор се поиграва са временским оквирима својих прича, идући напред-назад у периоду од краја XIX до средине XX века, мапирајући најзначајније историјске догађаје тог доба, али и непрестано алудирајући на савремени тренутак, због чега се збирка Кућне гриње (и друге прашњаве приче) може читати и као документ прошлости и као белешка о садашњости.

Игор Иванишевић (Крагујевац, 1989), објавио је више кратких прича у периодици и зборницима (Нешто дише у мојој торти, V: фантастичне приче из равнице, Град уклетих, Нови свитак, Рукописи и Ubiq). Збирка Кућне гриње (и друге прашњаве приче) била је у најужем избору XVIII кола едиције „Првенац“ Студентског културног центра Крагујевац. Живи и ради у Новом Саду.

Награда „Голуб” уручена је Игору Иванишевићу у понедељак, 28.  децембра у сали Дечјег одељења Градске библиотеке.  

           

Медији:

Културни магазин Арт-ерија: http://media.rtv.rs/sr_ci/art-erija/61594 (од 6:38)

РТВ Среће: http://www.rtvsrece.com/video-igor-ivanisevic-dobitnik-nagrade-golub/

Портал Соинфо: https://www.soinfo.org/vesti/vest/24208/golub-urucen-dobitniku/