Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Представљање књиге Твитер приче 2

петак, 22. јун 2018. године у 18 сати

тераса Дечјег одељења Градске библиотеке

 

Представљање књиге Твитер приче 2 (Контраст, 2017) Драгана Бабића

у Градској библиотеци Карло Бијелицки

 

Кратка прича, откад постоји, покушава да одговори на немогуће, оксиморонско питање: колико то кратко, заправо, може бити дуго? Не постоји ни дужинска мера, ни објективан критеријум, барем не у књижевности, који би могао да прецизно, непорециво одреди шта је то кратко, и колико је то, а шта је то дуго, и колико је то… Назначену границу, боље рећи пропорцију, међутим, у нашем добу неумољиво одређују нови медији, на првом месту Твитер. Изволите, имате 140 словних знакова, реците шта имате да кажете. Језички флешеви Драгана Бабића потврђују вајкадашње правило да књижевност преживљава и да се мења тако што апсорбује све видове и форме људског искуства. У нашем добу то искуство компримује се у новим медијима, а свој израз, по милионити пут, али увек на нов начин, проналази у минималистичкој причи. И знате шта је парадокс? Тиме се враћа у древност, у прастару игру духа, у предсократовски фрагмент, у античку сентенцу, у пословицу. Речју, у језгровиту мисао.

Михајло Пантић

 

Драган Бабић основне и мастер студије завршио на Одсеку за англистику Филозофског факултета у Новом Саду. Бави се есејистиком и књижевном критиком, члан је уредништва часописа Домети и програмски уредник Сомборског књижевног фестивала.

Учествују: проф. др Саша Радојчић, песник, критичар, есејиста и преводилац, Тамара Бабић, књижевни критичар Наташа Туркић, вд директора Градске библиотеке и аутор.