Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Књига недеље - С вером у неповерење Ивана Крастева

Четврти  наслов у оквиру акције Књига недеље је књига С вером у неповерење Ивана Крастева из Kлиове едиције Агора. Са енглеског превела Јелена Косовац.

Може ли демократија да опстане када не верујемо својим лидерима

Иван Крастев, један од најутицајнијих мислилаца са ових простора, у својој најновијој књизи бави се анализом кризе демократије, опадања поверења грађана у рад јавних институција и неучешћа бирача у демократским процесима. Издањем које је пред нама, публика у Србију и региону добија прилику да се упозна са темама и тумачењима друштвених процеса и појава на начин и у тренутку када је њихова анализа актуелна у највишим интелектуалним круговима Европе.

Ова књига, према речима самог аутора, није замишљена као полемика или као приручник за решавање проблема. Она не нуди готове одговоре, већ пред читаоца ставља занимљива и дубоко промишљена питања о суштини и будућности демократског поретка у коме живимо.

Писана као „музички комад у стилу џеза”, анализира савремену демократију, посматрајући је не као идеал или скуп институција него као колективну свест. Крастев настоји да нам објасни због чега су грађани изгубили поверење у демократију, пратећи њен развој кроз утицај глобалних друштвених, политичких, економских, технолошких и културних промена у неколико протеклих деценија.

Гласачи не верују да је њихов глас уистину битан за управљање њиховом земљом, чак и када су сагласни с тим да су избори слободни и поштени. Људи налазе све мање и мање разлога да гласају. Или, другачије речено, они налазе све више и више разлога да гласају празним гласачким листићима.

Иван Крастев

Иван Крастев  је председник Центра за либералне стратегије у Софији у Бугарској и стални члан Института за хуманистичке науке у Бечу. Један је од оснивача и члан одбора Европског савета за спољне односе. Током последњих 20 година био је гостујући сарадник Сент Ентони колеџа у Оксфорду, Берлинског научног колегија и Центра Вудро Вилсон у Вашингтону. Године 2008. Часопис Фореигн Полицy сврстао га је међу 100 најутицијајњих интелектуалаца у свету.

С вером у неповерење Ивана Крастева на Одељењу за одрасле сомборске библиотеке биће изложена од  26. марта до 1. априла. 2018. године.

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/opt/alt/php56/usr/lib64/php/modules/memcached.so' - /opt/alt/php56/usr/lib64/php/modules/memcached.so: undefined symbol: igbinary_serialize

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: