Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Свечано уручење награде Голуб и промоција збирке песама "Прима фуриа"

Градска библиотека "Карло Бијелицки" позива вас на свечано уручење награде Голуб и представљање збирке песама ПРИМА ФУРИА Марине Радовановић, у понедељак 23. децембра 2019. године, у сали Дечјег одељења Градске библиотеке “Карло Бијелицки”, у 18 часова.

Марина Радовановић (Зрењанин, 1986) стекла је образовање на Медицинском факултету у Новом Саду, а објављивала је песме у зборницима, периодици, интернет часописима и блоговима. Збирка Прима фуриа се нашла у ужем избору Трећег трга за прву песничку књигу и Пресинговог конкурса за необјављени рукопис. Тренутно припрема нову збирку, под насловом Via dolorosa. Живи у Новом Саду.

Песме ауторке Марине Радовановић не остављају много простора за размишљање. Актуелне и ангажоване, директне, оне су искрени излив беса и потребе за супротстављањем, за великим НЕ репресији над женом као неравноправним чиниоцем неправедног друштва, неправедног за сваког и у сваком погледу. Жена Марине Радовановић, јунакиња и антијунакиња, протагониста и антагониста, без обзира на околности и неравноправне битке, постаје хероина савременог доба, баханткиња која силовито кида месо постојећег и трулог, црвљивог, и са којом у исто време манипулишу више силе, спутавајући правила и подразумевани односи. Тарантиновска осветница нема савезнике, али има нешто далеко убојитије, има речи: /Анализирам / И волим / Упијам / Узимам / Имитирам / Тучем / Тучем те / Док не забридиш и прокрвариш / Као и ја за тобом / Адаме / (из песме „Менструала“).

Из поговора Бранка Ћурчића

У програму учествују: Марина Радовановић, Бранко Ћурчић, Драган Бабић и Наташа Туркић.

Градска библиотека "Карло Бијелицки" у јуну је расписала конкурс за издавање прве књиге аутора до 40 година у едицији Голуб. Жири, у саставу Бранко Ћурчић, Драган Бабић и Ђорђе Мајсторовић, је одлучио да награду Голуб за 2019. додели рукопису "Прима фуриа" Марине Радовановић.