Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Сомборски књижевни фестивал - резултати конкурса

САОПШТЕЊЕ О РЕЗУЛТАТИМА КОНКУРСА ЗА ДРУГУ КЊИГУ АУТОРА МЛАЂИХ ОД 35 ГОДИНА У ОКВИРУ СОМБОРСКОГ КЊИЖЕВНОГ ФЕСТИВАЛА ЗА 2022. ГОДИНУ

Сомборски књижевни фестивал и Градска библиотека „Карло Бијелицки“ у Сомбору у октобру 2021. године расписали су конкурс за другу књигу аутора до 35 година. Према пропозицијама конкурса, рукописи су слати под шифром. Конкурс је закључен 31. децембра 2021. године.

На конкурс је пристигло 22 рукописа. Жири, који је заседао у саставу Тамара Бабић, Бранислав Живановић и Драган Бабић, издвојио је три рукописа:

  • Сан Сивог вука Антонија Ранђеловића,
  • Осма Александра Танурџића, и
  • Визуелни цитати света Катарине Пантовић.

У наредној серији разматрања, жири је одлучио да на седмом конкурсу Сомборског књижевног фестивала награди рукопис Осма Александра Танурџића.

Награда, која се састоји из штампања награђеног рукописа и дипломе, биће уручена током Сомборског књижевног фестивала 2022. године.

Рукопис Осма садржи осам кратких прича које проблематизују егзистенцијалне страхове и стрепње јунака махом млађе генерације и које, због тога, расту у парадигме овог нараштаја и представе које показују његове домете и задршке. Вођени сигурним приповедањем аутора који меша реалистичну приповест са елементима жанровске књижевности и води приче у домен полижанровских и полифоних текстова, ови јунаци искачу из устаљених шаблона и чине све што могу да достигну уверљивост и упечатљивост која их класификује као књижевно релевантне јунаке. У складу са устаљеним оквирима кратке прозе, аутор затиче своје протагонисте у пресудним животним тачкама, пре, током и након важних и потресних ситуација које, након што уздрмају њихов свет, остану у сећању као део њихове карактеризације.

Александар Танурџић (Сомбор, 1988), основне и мастер студије завршио на Филозофском факултету у Новом Саду. Покретач је радионица креативног писања „In medias res“, које се одржавају последње четири године. Своје место помоћника уредника нашао је у издавачкој кући „Прометеј“, а ради и у култној новосадској књижари „Мост“. Верује у важност порекла, корена и средине у којој се одраста, и због тога Риђицу – село из ког потиче – осећа као извор сопства, а помало и инспирације. Бави се рукометом, превише је поносан на своју позицију голмана у клубу Славија, а викендом не пропушта Челсијеве утакмице. Објавио је роман Уста ми пуна вишања (2020), а приче објављивао у часописима Аванград и Звона и нари.