Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Сомборски књижевни фестивал - најава програма

Сомборски књижевни фестивал покренут је 2016. године и одвија се у организацији Градске библиотеке „Карло Бијелицки“, а уз подршку Града Сомбора, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, и компаније Gomex.

Фестивал је замишљен као дводневна манифестација током које ће се сомборској публици представити савремени токови домаће књижевности, домети писане речи, њен однос према свету, стварности, друштву и окружењу. Намера Фестивала је представљање актуелне књижевне продукције те су гости релевантна имена из домена поезије, прозе, издаваштва и критике – Радивој Шајтинац, Владимир Копицл, Соња Веселиновић и Дејан Алексић – препозната од стране читалаца, критике и жирија најзначајнијих књижевних награда у земљи и иностранству.

Уз овај примарни аспект Фестивала, шести пут одржан је и конкурс за другу књигу аутора млађих од 35 година који нуди решење за тзв. проблем друге књиге младих писаца. На конкурс је пристигло двадесет и два рукописа, а жири у саставу Тамара Бабић, Бранислав Живановић и Драган Бабић издвојио је рукопис збирке прича Осма Александра Танурџића.

Овогодишње издање Сомборског књижевног фестивала биће одржано на Дечјем одељењу Градске библиотеке „Карло Бијелицки“, уз поштовање препоручених мера заштите.

Петак, 13. мај 2022.

18:00 - свечано отварање Фестивала и додела награде на Конкурсу за другу књигу аутора млађих од 35 година Александру Танурџићу

18:15 - разговор и читање: Радивој Шајтинац, Владимир Копицл (разговор води Драган Бабић)

 

Субота, 14. мај 2022. 

18:00 - разговор и читање: Соња Веселиновић, Дејан Алексић (разговор води Тамара Бабић)