Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Сомборски књижевни фестивал 2022.

Седми Сомборски књижевни фестивал одржан је 13. и 14. маја у организацији Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ и Удружења грађана „Сомборски књижевни фестивал“, и уз подршку Града Сомбора, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, и компаније Gomex.

У петак, 13. маја, уприличено је свечано отварање на којем су се публици обратили Наташа Туркић, директорка Библиотеке, и директор Фестивала, Тамара Бабић. Након отварања уследила је додела награде на конкурсу за другу књигу аутора млађих од тридесет и пет година, која се састоји из штампања награђеног рукописа и дипломе. Ове године награђена је збирка кратких прича Осма Александра Танурџића који је публици прочитао одломак из књиге.

Гости првог дана фестивала били су писци Владимир Копицл и Радивој Шајтинац, који су се сомборској публици представили читањем своје прозе и кроз разговор са Драганом Бабићем. Они су говорили о свом стваралаштву, односу прозе и поезије у свој раду, важности књижевних манифестација фестивалског типа и одржавању књижевног живота у срединама као што је Сомбор. Такође, они су читали одломке из својих песничких књига и романа, као и нагласили неке наредне планове у раду.

   

Гости другог дана фестивала, 22. маја, били су Соња Веселиновић и Бранко Ћурчић, а они су, након читања својих песничких и прозних одломака, у разговору са Тамаром Бабић говорили о својој генерацији, важностима конкурса за прве и друге књиге, односу који имају са својим читаоцима и књижевним сарадницима. Уз то, они су говорили о позицији књижевности у данашњем тренутку и коментарисали своје досадашње искуство на пољу књижевних награда и признања.

   

Овогодишњи Сомборски књижевни фестивал одржан је у дворишту Дечјег одељења Градске библиотеке.

   

Фeстивaл je прeнoшeн уживo нa Фejсбук стрaници Сoмбoрскoг књижeвнoг фeстивaлa.

Галерија