Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Одржан трећи Сомборски књижевни фестивал

Трећи Сомборски књижевни фестивал одржан је протеклог викенда у организацији Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ и уз подршку Скупштине општине Сомбор и Културног центра „Лаза Костић“. У петак, 11. маја, уприличено је свечано отварање на којем су се публици обратили Наташа Туркић, в. д. директора Библиотеке, и уредништво Фестивала, Тамара и Драган Бабић.

Након тога уследио је разговор са Слободаном Тишмом и Дарком Тушевљаковићем, награђиваним прозаистима и активним учесницима наше савремене књижевне сцене. Стваралаштво ових аутора публици је приближио Драган Бабић који је говорио о њиховим досадашњим насловима, утицају рок музике и савременог тренутка на њихово писање, као и о очекивањима које читаоци ових аутора имају од њихових наредних дела. Тишма и Тушевљаковић су се представили читањем исечака из нових и до сада необјављених рукописа којима су сомборској публици најавили будуће наслове. Најзад, у разговору са Тамаром Бабић, ови писци су говорили о својим поетичким оквирима, процесима писања, стваралачким тежњама и утицају који су значајне награде којима су овенчани – НИН-ова, односно Европска награда за књижевност – имале на њихову рецепцију и однос читалаца према њиховом раду.

Друго фестивалско вече отворено је доделом награде на конкурсу за другу књигу аутора млађих од тридесет и пет година, што је јединствен конкурс у оквирима савременог стваралаштва младе генерације писаца код нас. Ове године је пристигао двадесет и један рукопис, а награђена је збирка песама Док чекам да прође београдске песникиње Катарине Митровић која се потом представила публици читањем и разговором са члановима жирија. Потом је уследило представљање Петра Матовића, Саше Радојчића и Николе Вујчића, о чијем је опусу, позицији у актуелној песничкој продукцији, тематским и формалним тенденцијама, као и о наградама којима су овенчани, говорио Бранислав Живановић. Уз надахнуто читање, ови аутори су, одговарајући на питања Тамаре Бабић, открили детаље о својим песничким почецима, ставове о односу младе и средње генерације српских песника, те могућностима допирања поезије до ширег круга читалаца.

Овогодишњи Сомборски књижевни фестивал одржан је Галерији Културног центра „Лаза Костић“ уз значајно присуство публике која је након програма разговарала са гостима и поделила своје утиске о њиховом раду, што, заједно са интересовањем медија, доказује неопходност одржавања програма овог типа у Сомбору.

Галерија 

Медији:

Културни магазин Арт-ерија

Портал Војводина инфо

Дневник