Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Сомборски књижевни фестивал

Трећи Сомборски књижевни фестивал одржава се 11. и 12. маја у организацији Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ из Сомбора и уз подршку Скупштине општине Сомбор и Културног центра „Лаза Костић“.

Овогодишњи фестивал је замишљен као дводневна манифестација током које ће се сомборској публици представити савремени токови домаће књижевности, домети писане речи, њен однос према свету, стварности, друштву, окружењу и филму. Намера Фестивала је представљање актуелне књижевне продукције, те су његови гости релевантна имена из домена поезије, прозе, драматургије и издаваштва – Драган Великић, Петар Матовић, Слободан Тишма, Никола Вујчић, Дарко Тушевљаковић и Саша Радојчић – препозната од стране читалаца, критике и жирија најзначајнијих књижевних награда у земљи.

Уз овај примарни аспект Фестивала, трећи пут је одржан и конкурс за другу књигу аутора млађих од 35 година који је јединствен у држави. Иако постоји већи број конкурса за објављивање прве књиге младих писаца, ниједан не решава проблем друге књиге, те је Сомборски књижевни фестивал понудио одговор на овај проблем. На конкурс је пристигао двадесет и један рукопис, што је изнова доказало да интересовање за овакву врсту конкурса и подршке младим писцима не само да постоји, већ је и апсолутно неопходно. Жири овог конкурса (Тамара Бабић, Бранислав Живановић и Драган Бабић) издвојио је песнички рукопис Питоми дивљи пас београдске песникиње Катарине Митровић.

Сомборски књижевни фестивал одржава се у Галерији Културног центра „Лаза Костић“.

 

Програм Сомборског књижевног фестивала:

Петак, 11. мај 2018.

19:00 – свечано отварање Фестивала

19:30 – разговор и читање: Дарко Тушевљаковић, Драган Великић, Слободан Тишма (о ауторима говори Драган Бабић, разговор води Тамара Бабић)

Субота, 12. мај 2018.

19:00 – додела награде на Конкурсу за другу аутора млађих од 35 година Катарини Митровић

19:30 – разговор и читање: Петар Матовић, Саша Радојчић, Никола Вујчић (о ауторима говори Бранислав Живановић, разговор води Тамара Бабић)

20:30 – свечано затварање Фестивала