Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Сомборски књижевни фестивал

Сомборски књижевни фестивал одржан је 11. и 12. септембра у организацији Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ и уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Скупштине општине Сомбор, Културног центра „Лаза Костић“ и компаније „Синагога“.

 У петак, 11. маја, уприличено је свечано отварање на којем су се публици обратили Наташа Туркић, директорка Библиотеке, и уредништво Фестивала, Тамара и Драган Бабић.  

 

Гости првог дана фестивала били су песници Гојко Божовић и Ђођре Деспић, о њиховом стваралаштву у уводном делу програма говорио је Бранислав Живановић. 

Аутори су се сомборској публици представили читањем своје поезије и кроз разговор са Тамаром Бабић. Неке од тема које су биле предмет разговора укључивале су могућност уметничког ангажмана у актуелно време, позиција песника у доба пандемије, као и критички осврт на савремено српско песништво из угла самих аутора који су активни и као критичари и уредници издавачких кућа и часописа.

Галерија, први дан СКФ

Друго фестивалско вече отворено је доделом награде на конкурсу за другу књигу аутора млађих од тридесет и пет година, која се састоји из штампања награђеног рукописа и дипломе.

Ове године награђена је збирка песама Eta Carinae Данице М. Савић.

Гости другог дана фестивала били су књижевници Мирјана Ђурђевић и Горан Скробоња – о њиховом стваралаштву говорио је Драган Бабић, а разговор са њима водила је Тамара Бабић. Као двоје искусних прозних писаца, аутори су говорили о феномену писања у четири руке, истраживачком раду који је неопходан за писање прозе са елементима историографске метафикције, као и највећим инспирацијама из домена музике, популарне културе и савременог света које покрећу њихов рад.

Галерија, други дан СКФ

Овогодишњи Сомборски књижевни фестивал одржан је, уз оправдано одсуство Радмиле Лазић и Јовице Аћина као најављених гостију, у дворишту Дечјег одељења Градске библиотеке, уз поштовање препоручених мера заштите и ограничење могућег броја посетилаца.

 

  • Сомборске новине

4. септембар:

http://www.somborskenovine.co.rs/e-novine/pdf-/br.3454/strana11.pdf

11. септембар:

http://www.somborskenovine.co.rs/e-novine/pdf-/br.3455/strana02.pdf

18. септембар:

http://www.somborskenovine.co.rs/e-novine/pdf-/br.3456/strana10.pdf

  • Културни магазин Арт-ерија (од 5.40)

            http://media.rtv.rs/sr_ci/art-erija/58908

 

видео прилог

https://www.novosti.rs/srbija/vesti/916589/knjizevnici-okupu-dvodnevna-manifestacija-somboru

  • Портал СОинфо:

https://www.soinfo.org/vesti/kliping/132/okoncan-somborski-knjizevni-festival/

  • Сомбор портал:

https://somborportal.rs/somborski-knjizevni-festival-2/

  • Нови радио Сомбор

http://www.noviradiosombor.com/vesti/kultura/gradska-biblioteka-karlo-bijelicki/item/4120-somborski-knjizevni-festival-protekao-u-srdacnoj-i-atmosferi-ispunjenom-stvaralackom-energijom