Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Сомборска библиотека у Лазаревцу на Међународном фестивалу хумора за децу 2017.

29. Међународни фестивал хумора за децу у Лазаревцу у Библиотеци „Димитрије Туцовић“ и овај пут је угостио велики број књижевних дечјих стваралаца, деце различите доби, библиотекаре, уметнике, просветне раднике. Да поменемо само неке: Дејан Алексић, Градимир Стојковић, Слободан Станишић, Урош Петровић, Гордана Тимотијевић, Гордана Малетић... Кроз различите и разноврсне програме анимирано је на стотине деце; драмске, ликовне, литерарне радионице још једном су подигле на виши ниво значај развоја и креативности код најмлађих и допринеле оплемењивању најзначајније људске доби – детињству. 
У оквиру овог фестивала традиционално се додељују Златно Гашино перо за укупан стваралачки допринос срећи детињства и Сребрно Гашино перо за најдуховитију и најхуманију књигу за децу издату у протеклој години.
Сомборска библиотека је овај пут дала свој допринос учешћем њеног библиотекара у жирију за Сребрно Гашино перо. Вишемесечним исчитавањем свих наслова за децу издатих  2016. године, њих преко педесет, консултовањем са осталим члановима жирија, уз много труда и одговорности, али и великог задовољства, одлука је једногласно донета. Жири у саставу библиотекара: Остоја Продановић из Ваљева, председник жирија, Марија Стиковић из Пријепоља и Анђелија Пругинић из Сомбора награду су доделили Весни Алексић за књигу ЛУДВИГ ван МОЦАРТ.
Несумњиво и недвосмислено, књига заслужује овакву једну награду због њене слојевитости, снажне поруке коју носи, а пре свега хуманости и духовитости. Весна Алексић је већ одавно позната нашој читалачкој , дечијој, и не само дечијој публици, сомборској такође. Чим пре биће гост Сомборске библиотеке и ето прилике да се деца упознају са овом сјајном књигом  (коју већ имамо у нашој библиотеци) и аутором.