Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

СОМБОР – СЛОВО ПО СЛОВО

Поводом Дана града Сомбора, 17. фебруара 2021. године, у сомборском Народном позоришту представљена је књига Милана Степановића СОМБОР – СЛОВО ПО СЛОВО (101 прича у 30 слова).Организатор промоције била је сомборска Градска библиотека „Карло Бијелицки“, која је, са УГ „Норма“ Сомбор, и издавач књиге.   

Поздравну реч пред стотињак присутних посетилаца промоције изговорила је Наташа Туркић, директорица Градске библиотеке, а потом је присутне и учеснике промоције поздравила Јована Миљевић, помоћница градоначелника Сомбора.

                 

Глумица Биљана Кескеновић је прочитала одломак из књиге, који се односи на Повељу слободног и краљевског града Сомбора из 1749. године, а затим је тамбурашки оркестар Средње музичке школе „Петар Коњовић“ одсвирао три композиције, уз пратњу вокалне солисткиње Кристине Афић.

 

Глумац Пера Стојанчевић прочитао је поглавље посвећено градским добошарима, као и неколико изворних наредби и вести које су сомборски добошари саопштавали грађанству током 19. и с почетка 20. века, а добошар је био Марко Јанковић.

Потом су разговор о књизи водили директорица Градске библиотеке Наташа Туркић и аутор књиге Милан Степановић. Било је речи о томе како је настала идеја саме књиге, као и о њеној садржини, стилу, језику и дизајну, те о поглављима, која се могу издвојити по занимљивости.  

Поглавље о сомборским гајдашима прочитао је глумац Пера Стојанчевић, после чега је, са изведбом две старе војвођанске народне песме, наступила и гајдашица Станислава Ђорђевић, иначе ученица сомборске Средње музичке школе. На крају, глумци Биљана Кескеновић и Пера Стојанчевић прочитали су поглавље књиге о настанку песме „У том Сомбору“, коју су извели тамбурашки оркестар и вокална солитскиња Кристина Афић, чиме је промоција књиге „Сомбор – слово по слово“ била завршена. 

Аутор: Милан Степановић

Фотографије: Милан Ђурђевић