Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Књига недеље Сарајевски атентат Жоржа Перека

Други наслов у оквиру акције Књига недеље је књига Сарајевски атентат Жоржа Перека из Kлиове едиције Клепсидра. Са француског превела Јелена Новаковић.

У својим боемским лутањима по Паризу француски писац Жорж Перек сусретао се са групом младих Срба који су у тај град долазили педесетих година прошлог века и од којих су неки постали познати уметници или историчари уметности. Резултат тога дружења је и Переков боравак у нашој земљи 1957. године, који га је надахнуо да напише роман Сарајевски атентат. Тај роман, тек недавно објављен, приказује паралелно љубавну повест у којој се мешају и преплићу аутобиографски елементи и фикција, злочин који приповедач жели да изврши над својим пријатељем и супарником и један историјски догађај, атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда, који ће бити повод за Први светски рат, а који у приповедачевим очима добија епске размере: „Па ипак, тај атентат, по начину на који се одвијао један од најнеобичнијих који су се икада догодили, по домету један од највећих, најлепших, најплеменитијих који су икада извршени, тај атентат је један од ретких тренутака када је историја могла да постане епопеја, један од ретких подухвата у којима су појединци, иако слабашни и бедни, могли да се уздигну до величанственог, до узвишеног. Не обичан догађај, не гнусни злочин, него трагичан догађај, усхићујући догађај.“ 

Сарајевски атентат Жоржа Перека  на Одељењу за одрасле сомборске библиотеке биће изложена од  12. до 18. марта. 2018. године.

Више о акцији Књига недеље можете прочитати овде