Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

САОПШТЕЊЕ О РЕЗУЛТАТИМА КОНКУРСА

САОПШТЕЊЕ О РЕЗУЛТАТИМА КОНКУРСА ЗА НЕОБЈАВЉЕН РУКОПИС ПРВЕ КЊИГЕ ЕДИЦИЈЕ ГОЛУБ ЗА 2021. ГОДИНУ

Градска библиотека „Карло Бијелицки“ из Сомбора у јуну 2021. године расписала је конкурс за издавање прве књиге аутора до 40 година у едицији Голуб. Према пропозицијама конкурса, рукописи су слати под шифром, а конкурс је закључен 16. јула 2021. године.

На конкурс је пристигло 30 рукописа. Жири, који је заседао у саставу Бранко Ћурчић, Драган Бабић и Ђорђе Мајсторовић, направио је ужи избор од три рукописа:

• Двадесет тројка Татјане Живковић,

• Шаренокосци Јелене Калајџије, и

• О осталима Саше Губеринић.

У наредној серији разматрања, жири је одлучио да награду Голуб за 2021. додели рукопису "О осталима" Саше Губеринић. Награда се састоји из објављивања књиге, дипломе и организовања промоције награђеног рукописа.

Рукопис "О осталима" је збирка прича о маргиналцима, јунацима и антијунацима којима се само једном, кроз текст, пружа прилика да постану хероји своје, углавном сиве, свакидашњице. Ова збирка представља оригиналну и занимљиву панораму оних ликова који нису желели да прекораче црвену линију, поремете властиту хармонију и свеопште стање ствари, мада, несвесно, читаве животе проводе с оне стране дозвољеног, на граници опасног, у нелагоди и забрану. Непретенциозно и вешто, ауторка без много експериментисања у форми гради заокружене приче, користећи различите начине приповедања, али не губи јасноћу у нарацији нити фокус. Вредност збирке О осталима огледа се у прецизној реченици, осећају за детаљ и тематској разноликости као и, свеукупно, привидној једноставности.

Саша Губеринић (Ваљево, 1989), дипломирала је на Катедри за драматургију Академије уметности у класи професора Синише Ковачевића. У марту 2021, њена прича „Мрзим да путујем сама“ осваја треће место на конкурсу у организацији Удружења независних писаца Србије и Хрватског књижевног друштва (Огранак Задар). На 16. Међународном конкурсу Lapis Histriae за кратку причу, њена прича „Није у реду да пљујеш“ изабрана је за публикацију у септембру ове године. Живи, ради и пише на релацији Србија – Црна Гора.