Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Саопштење о резултатима

САОПШТЕЊЕ О РЕЗУЛТАТИМА КОНКУРСА ЗА НЕОБЈАВЉЕН РУКОПИС

ПРВЕ КЊИГЕ ЕДИЦИЈЕ ГОЛУБ ЗА 2019. ГОДИНУ

 

Градска библиотека „Карло Бијелицки“ из Сомбора у јуну 2019. године расписала је конкурс за издавање прве књиге аутора до 40 година у едицији Голуб. Према пропозицијама конкурса, рукописи су слати под шифром, а конкурс је закључен 1. августа 2019. године.

На конкурс је пристигло 40 рукописа. Жири, који је заседао у саставу Бранко Ћурчић, Драган Бабић и Ђорђе Мајсторовић, направио је ужи избор од три рукописа:

 

  • Недеља (приче ни о чему) Милице Петровић,
  • Кактус оловке Маше Живковић, и
  • Prima furia Марине Радовановић.

 

У наредној серији разматрања, жири је одлучио да награду Голуб за 2019. додели рукопису Prima furia Марине Радовановић. Награда се састоји из објављивања књиге, дипломе и организовања промоције награђеног рукописа.

 

Рукопис песничке збирке Prima furia састоји се из четрдесетак песама различитог обима које се обично ограничавају на краћи израз, неретко од тек неколицине стихова. Упркос томе, песме крију недвосмислен лирски потенцијал, потентност израза у развитку и могућност вишеструког читања. Иако прве књиге скоро по правилу одликује одређена недоследност и неусклађеност, овде то није случај, те је очигледно да се ради о рукопису иза којег стоји промишљен рад и усредсређеност на детаљ. Алудирајући, са једне стране, на канонске писце као што су Владимир Набоков и Александар Вучо, али и ослањајући се, са друге, на читав низ актуелних песникиња попут Радмиле Лазић или Милене Марковић, ауторка формира кохерентну збирку која истовремено проговара о интимним размишљањима појединца, и дијагностикује најдубље проблеме и недоумице савременог друштва. Aнгажована и провокативна у мери која не ремети ритам песама, Prima furia избегава пресуде и крајње закључке који би били у складу са друштвеним мејнстримом, ког ауторка маркира као лажног дародавца погодности и повољности у замену за тихо, заглушујуће робовање.  

 

Марина Радовановић (Зрењанин, 1986) стекла је образовање на Медицинском факултету у Новом Саду, а објављивала је песме у зборницима, периодици, интернет часописима и блоговима. Збирка Prima furia се нашла у ужем избору Трећег трга за прву песничку књигу и Пресинговог конкурса за необјављени рукопис. Тренутно припрема нову збирку, под насловом Via dolorosa. Живи у Новом Саду.