Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Сајaм књига у Новом Саду

Стручно-научни скуп „Дани библиотека и библиотекара“ на Сајму књига у Новом Саду одржан је 7. и 8. марта у Великој сали конгресног центра „Мастер“.

Првог дана скупа одржан је Форум Статус и положај запослених у јавним библиотекама Србије. Форум је отворио др Богдан Трифуновић, председник БДС, а тему Форума представили су Гордана Вучковић и Мирко Демић  из Народна библиотеке „Вук Караџић“,  из Крагујевца.

Након Форума уследила је Стручно-научна коонференција  Национални идентитет и национално наслеђе у години Николе Тесле,  на којој су учествовали: др Зорица Хаџић, др Јован Јањић, др Велимир Абрамовић, др Небојша Кузмановић, др Жељко Вучковић и Александра Михајловић. Организатори конференције су Градска библиотека у Новом Саду, Новосадски сајам, Народна библиотека Србије, Библиотека Матице српске и Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” Београд

На овим скуповима, организованих 7. марта у оквиру Сајма књига, присуствовале су Жана Гњатовић, Нaтaшa Плaвшић, Рaдмилa Лaзaрeвић и Aнђeлиja Пругинић.

Другог дана скупа одржан је акредитовани семинар Грађанска наука: библиотекари као спона између науке и грађана којем су присуствовале библиотекарке Градске библиотеке „Карло Бијелицки“, Верица Сладојевић, Јелена Бачи, Наташа Плавшић, Марија Чачић и Марина Брња. Семинар су водиле др Наташа Дакић и др Александра Тртовац из Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду, а организатори су били Градска библиотека у Новом Саду, Новосадски сајам, Народна библиотека Србије, Библиотека Матице српске и Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“.

 

Циљ семинара је био упознавање библиотекара са концептом грађанске науке, промовисање принципа отворене и грађанске науке, а посебна пажња је поклоњена примерима добре праксе у погледу промовисања овог концепта широм Европе и код нас. Грађанска наука омогућава онима који нису научници да својим волонтерским ангажовањем дају допринос научним истраживањима. Већом доступношћу Интернета омогућена је лакша и једноставнија размена информација те је број пројеката грађанске науке порастао. Улога библиотека, као места окупљања, сусрета и сарадње чланова локалне заједнице, веома је важна у представљању ове врсте науке.