Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

СА КЊИГОМ И У НОВУ ГОДИНУ

СА КЊИГОМ И У НОВУ ГОДИНУ

 

"Књига је сан који можеш да држиш у руци"

Нил Гејман

 

Градска библиотека „Карло Бијелицки“ је  свим својим делатностима  у 2018. години богатила културни дух нашег града.

Књижевне манифестације Сомборски књижевни фестивал, Подунавски дани Јаноша Херцега (лауреат Марија Вашађи), Дан Лазе Костића (лауреати Вида Раич и Гордана Ђилас), окупиле су значајан број реномираних имена савремене српске књижевности. Неки од њих су Петар Матовић, Слободан Тишма, Никола Вујчић, Дарко Тушевљаковић и Саша Радојчић.

Манифестација Вељкови дани одржана је у новембру,  на округлом столу на тему „Повратак причи у савременој српској прози“ говорили су проф. др Александар Јерков, др Марко Недић, др Јасмина Врбавац, проф. др Слободан Владушић и др Милета Аћимовић Ивков. Добитник награде Вељкова голубица је Горан Петровић, а гран при Голубић, награду за најбољу причу ученика основних и средњих школа, освојио је Душан Цвијетић.

На преко четрдесет  књижевних вечери пред сомборском публиком говорили су Богдан Стевановић Блогдан, Марко Видојковић, Бранкица Дамјановић, Андрија Терзић, др Светозар Ливада и многи други.  

Гости наше библиотеке били су и Драгана Рајбловић, прва жена са Балкана која се попела на највиши врх света, Горан Николић, слабовиди спортиста који је истрчао 55 узастопних маратонских трка за 55 дана и Снежана Радојичић, писац и номад на бициклу.

На Дечјем одељењу библиотеке, уз сталне радионице за наше најмлађе суграђане, изведена је премијера луткарске представе Изволите у бајку са Црвенкапом, која је реализована у сарадњи са ученицима ОШ Братство јединство; у Дечјој недељи гост библиотеке била је Јасминка Петровић, а о безбедности на интернету говорио је Влада Арсић.  

Низом пригодних програма (књижевне вечери, предавања, радионице, изложбе) библиотечка одељења обележила су значајне датуме, као што су: Свети Сава, Дан заљубљених, Осми март - међународни дан жена, Светски дан књиге и ауторских права, Међународни дан дечје књиге, Ускрс, 100 година од присаједињења Војводине, итд.

Нови сајт библиотеке и услуга „Књиге на кућну адресу“ намењена особама старије животне доби, особама које су слабије покретне или непокретним лицима, резултат су  сталног  унапређења библиотечких услуга.

Плодна издавачка делатност Градске библиотеке настављена је објављивањем 13 штампаних и два електронска издања. Објављене су збирке поезије Катарине Митровић „Док чекам да прође“, Борислава Косановића „Песници умиру млади“, Вучине Шћекића „Ништа још прошло није“, књига прича Чедомира Јаничића „Ет ин Арцадиа его“ и путописни роман Монике Маширевић „Авантуре са ходочашћа у Индији“. Приче Давида Албахарија, из рукописа збирке Урушавање, објављене су у Зборнику саопштења са XИ Вељкових дана. У сарадњи са УГ Норма објављене су књиге „Сомборске племићке породице до краја XВИИИ века“ Милана Степановића и „Сомбор 1918“ проф. др Саше Марковића, значајне за завичајну исторографију; са УГ „Урбани Шокци“ обајвљена је књига Марије Шеремешић „Моноштор у повијести 2“ и са Пливачким и ватерполо клубом „Полет Сомбор“ „130 година пливања, 110 година ватерпола у Сомбору : 1887-1907-2017.“ Објављене су и књиге Тихомира Петровића „Огледи и критике“ и др Наде Тодоров „Казивања о Сомбору у Србском дневнику“.

Градска библиотека, у 2019. години, слави јубилеј, 160 година од оснивања и тим поводом објавили смо прву књигу Сабраних дела Вељка Петровића. И у години јубилеја, припремамо бројне програме и акције намењене афирмацији књиге и читања.

 

У новој 2019. години желимо да наши суграђани буду и надаље вредни читаоци, а ми ћемо их наградити! Сваког месеца, у години јубилеја,  библиотека ће прогласити највреднијег и најсавеснијег читаоца и уручити му  награду!  

За сам почетак наредене  године, током прве две седмице јануара, припремили смо посебан попуст од 50% на годишњу чланарину.

 

Свим нашим суграђанима и сарадницима, желимо срећне новогодишње и божићне празнике!