Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Роберт Хас је овогодишњи добитник награде „Херцег Јанош“

На основу једногласне одлуке жирија чији су чланови били писац и књижевни критичар Јожеф Ј. Фекете, писац Атила Балаж, песникиња Тимеа Л. Могер 20. априла 2021. године Градска библиотека Карлo  Бијелицки из Сомбора, као признање за значај његовог досадашњег животног опуса, додељује писцу и уреднику Роберту Хасу.

Јожеф Ј.  Фекете, књижевни критичар о награђеном, који је рођен у Дорослову, а данас живи у Сегедину, између осталог следеће пише:

,,Хасова проза је од самог почетка одредница усредсређености на догађаје, за шта је овом аутору потребан простор, да би у његовом стваралаштву новелу заменио романом, као доминантан жанр (...). Популарност аутора је постао још већи поновном променом жанра, детективским романом за који ће се очекује, да ће израсти у захтевну  трилогију детективског романа из доба сецесије, у којима говори о доживљајима Марцела Фабиана, а место дешавања прва два тома је Сомбор, седиште округа Бач-Бодрог, парадом многих тадашњих племића и реконструкцијом места тог доба, укључујући и Дорослово.

Несумњиво је да је Роберт Хас добар научнофантастични писац, сањар дистопијске контраутопије, аутор историјских и културно-историјских романа, а његови пандурско- детективски романи стварају нови пут у мађарској књижевности и криминалистичкој литератури.“

Свeчaнo уручeњe нaгрaдe бићe уприличeнo нa књижeвнoj мaнифeстaциjи Пoдунaвски дaн Jaнoшa Хeрцeгa у сeптeмбру 2021. гoдинe.