Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Промоција књиге Жене чекају

Градска библиотека Карло Бијелицки позива Вас на мултимедијално предавање и представљање књиге ЖЕНЕ ЧЕКАЈУ Мирјане Мариншек Николић, у понедељак, 20. маја 2019. године, у 18 сати, у сали Градске библиотеке (Трг цара Лазара 3).

 

Ко су те Загонетне жене које чекају?
 

У сржи овог романа је неколико тајновитих повести које чекају, циклично и композиционо повезаних животима жена уметница.
 

Зашто је нестала страница из књиге Жупског уреда у Кракову о рођењу и смрти Хелене (Јелене) Иржиковске, Андрићеве Јелене, жене које нема?
 

Зашто је сликарка Лепосава – Бела Павловић препустила своју љубав с Андрићем костимографкињи Милици Бабић Јовановић?
 

Осам поглавља о љубави у животу личности: пијанисткиње Јелене Иржиковски и Иве Андрића, сликарке Лепосаве – Беле Павловић, Милице Бабић Јовановић и Иве Андрића, глумице Беле и писца Мирослава Крлеже, сликарке Милене Павловић Барили и плесачице Џозефине Бејкер, Бејкерове и Фриде Кало, као и глумице Ите Рине, наговештавају тајновите и замагљене љубавне везе.
 

Нит која спаја ове жене јунакиње – указује на оно дубоко лично, женско, интимно, на ону суптилну осећајност својствену уметницама. У недостатку или одбацивању љубави, оне подређују живот уметности, а уметност поистовећују с властитим животом.