Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25000 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Представљање романа Кроз прстохват цимета

Градска библиотека организује представљање романа „Кроз прстохват цимета“ Александре Михајловић, у петак, 19. октобра 2018. године, у 18 сати, у сали Дечјег одељења Градске библиотеке.

http://www.biblioso.org.rs/public/uploads/vesti_2018/Kroz%20prstohvat%20cimeta%2C%20naslovnica.jpg

Опис:

Бежећи од сопствене савести и садашњости која је окована безнађем, Велес Петронијевић, доцент естетике и вечити хедониста, донжуановске провијенције, у хотелској соби у Италији проналази прво од мноштва писама давно упокојене српске краљице Наталије Обреновић чијом је судбином од детињства заокупљен и проучава је са посебним занимањем. препознавши у Велесу танану душу која није онаква каквом се приказује, несмирени дух српске краљице вапи да се некоме исповеди и пронађе спокој. Али та писма с онога света доводе и Велеса до смирења и преображаја и он прихвата оно од чега вечито бежи – живот стварности и прекрасну ћерку коју није желео, а коју је одгајила његова сестра близнакиња Весна. Лудо заљубљена у мужа, који се преко ноћи баснословно обогатио, Весна не слути да се иза тог богатства крију лажи, преваре, уцене, убиства и елитна проституција из чијих канџи смрти ће се једва спасти Итана. После смрти сестре близнакиње која је убијена у хотелу Москва, Итана сања само о освети и по цену сопственог живота разобличава мрежу најстаријег заната.

 

„Динамична приповест компонована у ритмичној смени четири гласа која своје монолошке форме уткивају у својеврстан дијалог који ће то уистину постати тек на крају, када ће свако начинити помак у самоспознаји и унеколико променити себе да би разумео и прихватио друге.

Роман без илузија, али с трачком наде. Кроз живот који личи на црну хронику, зрнце наде се не пробија као оптимизам верујућих наиваца, него као крхка могућност да људскост сачува своје лице како би свет уопште опстао.“

Љиљана Шоп 

 

Александра Михајловић је рођена 1969. године у Београду. Заврсила је Филолошки факултет у Београду на катедри Опште и српске књижевности са српским језиком. Докторант је на истом факултету и списатељица.

http://www.biblioso.org.rs/public/uploads/vesti_2018/am.jpg

Објавила је два романа: “Запричавање. Заваравање. Завиривање.” 2012. године и “Кроз прстохват цимета” 2015. године, који је на последњем 60. Међународном београдском сајму књига привукао велику пажњу читалаца.

Живи у Панчеву и као професорка књижевности предаје у Гимназији “Урош Предић”. Својим јединственим предавањима и отвореношћу, приступом и посвећеношћу раду оставила је снажан печат многим генерацијама.

Учествовала у многим пројектима, од којих се издваја Чланак о Александу Тишми, који је објављен у аустријском књижевном часопису “Europe” 2004. године (Vom Gebrauh des Menschen und von seiner Wurde).