Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Представљање књиге Борисава Трајковића „Женидба принца“

У петак, 6. децембра, у Градској библиотеци, представљена је збирка песама за децу „Женидба принца“ Борисава Трајковића.

 

О књизи су говорили проф. др Тихомир Петровић, рецензент књиге, књижевник Давид Кецман Дако и аутор. Домаћин вечери била је Наташа Туркић, директорица библиотеке.

Песме из збирке читали су Милица Буловић Селихар и Стрибор Перић, чланови драмске секције Сомборског едукативног центра.

У музичком делу програма наступили су ученици музичке школе „Петар Коњовић“: Милан Грујичић, хармоника, класа Милица Малиџан, Марко Брдар, хармоника, класа Милица Малиџан, Немања Вукичевић, хармоника, класа Никола Малиџан, дуо: Ирина Николић и Душан Ненадић (глас и гитара), класе Ана Ненадић и Александра Спасојевић и Стефан Иветић, виолина, класа Јована Марковић.

Галерија

 

Извод из рецензије:

...И књижевна уметност овог аутора огледа се у конкретној реалној реализацији језика, у исказу скројеном по мери малог адресата, јасном, сликовитом и звучном. Језичке јединице складне, значењски целовите, лако прихватљиве, препоручују аутора Женидбе принца као дечјег уметника завидног умећа...

Тихомир Петровић

 

 

Борисав Трајковић је рођен 1938. године у селу Бувцу, Опшина Лебане. Магистар је пољопривредних наука за област генетике. Књижевни радом се интензивно бави од 1990. год. Пише песме за децу, хаику поезију, афоризме и епиграме.

Објавио је две књиге хаику поезије и то „Огледну се свод“, (Културни центар Оџаци, 2000) и „Птице смртоноснице“, (Библиотека „Карло Бјелицки“ Сомбор, 2014.), затим књигу поезије за децу. „Како да стигнеш срећу“ („Српска књига“ Рума, 2005) Хаику песме објављује у Маслачку, Лотосу, Руковети, Шкољки, Ирису и разним зборницима фестуивала. Афоризме и епиграме је објављивао у Јежу, Шипку, Чичку и зборницима фестивала сатире.

Добитник је треће награде за дечју песму („Булка“ Црвенка, 2010,), три прве награде за хаику поезију – циклусе (Оџаци, 2004, 2012. и 2019), и три трећа за Сенрyу и хаику („Лотос“ Краљево, 2000. и Иванић Град, Хрватска 2013. и 2014), затим за афоризме и епиграме, прве награде (Библиотека „Бранко Радичевић“ Житиште, 2013) и три треће (КУД Мркоњић Град, 2014. и 2015. и Књижевни клуб „Душан Матић“Ћуприја, 2013).

Има необјављене: збирку песама за децу, збирку хаику поезије, четири књиге афоризама и књигу епиграма.

Уврштен је у Антологију песника за децу С онестране дуге Пере Зупца („Српска књига“ Рума, 2006.) и Историју српске књижевности за децу проф. др Тихомира Петровића, (Н. Сад, 2008). Пише и објављује палиндроме.

Живи у Сомбору.