Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Отворен Легат Мирослава Јосића Вишњића

У Градској библиотеци „Карло Бијелицки“, у петак, 17. децембра, свечано је отворен Легат Мирослава Јосића Вишњића, истакнутог српског књижевника, рођеног у Стапару 1946, преминулог у Београду 2015. године.

Породица Мирослава Јосића Вишњића поклонила је Сомборској библиотеци значајан део његове оставштине.

Поклон у виду легата, који највећим делом чине књиге, признања, предмети из Јосићевог приватног и стваралачког живота, осванули су у години прославе седам и по деценија од његовог рођења.

Легат је опремљен уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Смештен је у просторији намењеној читаоцима на Научном одељењу и отворен је за посетиоце, а књиге из Легата могу да се користе у читаоници Библиотеке.

      

У уводном делу свечаности, уз речи захвалности, породици и окупљеним грађанима обратила се директорка Библиотеке Наташа Туркић.

Легат је, потом, представила Марија Чачић, руководилац Завичајног одељења, истичући  значај Јосићевог имена у свету књижевности и значај самог поклона. Као руководилац Пројекта и уредник Легата, Марија Чачић је обраћање завршила изразивши захвалност учесницима и сарадницима у овом значајном подухвату.

Завршна реч припала је Мирјани Јосић, супрузи Мирослава Јосића Вишњића, која је топлим и бираним речима, у име уже и шире породице, поздравила све присутне, као и оне који нису могли да дођу, а за које зна да ће се обрадовати кад чују ову лепу вест. „Одушевљена, сада не могу да замислим да је ово овде могло и да се не догоди...“ , рекла је, између осталог, Мирјана.

     

Цео говор протекао је у тону захвалности завршивши речима: „Можемо бити поносни на Легат јер је сређен узорно и с поштовањем онога у чију част је уприличен. Био би задовољан и сам писац Мирослав Јосић Вишњић, мој покојни муж“.

У другом делу програма, истог дана, у згради Дечје библиотеке, било је одржано књижевно вече посвећено Мирославу Јосићу Вишњићу. О његовом лику и делу надахнуто су говорили Маринко Арсић Ивков, Миленко Попић и Милета Аћимовић Ивков. Осим познавања Јосићевог књижевног стваралаштва, тројица учесника били су и пишчеви пријатељи.