Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Представљање књиге Оклеветана књижевност

Представљена књига Оклеветана књижевност др Бориса Булатовића у Сомбору, у уторак 19. јуна 2018. године. Књига "Оклеветана књижевност: идеолошки аспекти у критичком сагледавању српске књижевности и културе крајем 20. и почетком 21. века" резултат је осмогодишњег истраживања радова иностраних аутора о српској књижевности, који су је, у контексту ратова вођених деведесетих, идеолошки читали и тумачили. Булатовић је на промоцији рекао да од последње деценије XX века, у знатном сегменту иностране академске критике преовлађује такав начин бављења српском литературом који естетску релевантност књижевних дела не узима у обзир или им важност придаје функционализирајући њихов естетски домет како би се затим представила и доказала идеолошка неприхватљивост и опасност чак и најзначајнијих српских прозних и песничких творевина и њихових аутора (Петра ИИ Петровића Његоша, Ива Андрића, Васка Попе, Добрице Ћосића, Милорада Павића, Слободана Селенића, итд). "Ова књига је веома драгоцена, јер брани нашу страну не нападајући никог другог. Велика одбрана велике књижевности." – рекао је Саша Радојчић.

Борис Булатовић (1981), доктор књижевних наука, који је у Новом Саду уз Филозофски факултет упоредо завршио и Факултет техничких наука. Боравећи по позиву на стипендираним научно-истраживачким усавршавањима на иностраним славистичким институтима, живео је у Бечу, Грацу, Инзбруку, Гетингену, Братислави, Прагу и Сегедину. Учествовао је на међународним славистичким конференцијама у Њу Орлеансу, Филаделфији, Кембриџу, Фредериктону, Лавову, Хонг Конгу и Великом Трнову, као и на скуповима из области економије у Сан Хозеу, Мадриду, Паризу и Кембриџу. Редовни је члан Америчког удружења за развој славистичких студија, Британског друштва за славистичке и источно-европске студије, затим почасни члан Српског књижевног удружења Милош Црњански из Стокхолма, као и председник Научног удружења за развој српских студија и уредник часописа Serbian Studies Research.

Програм је oдржан у уторак, 19. јуна 2018. године, у 18 сати, на тераси Дечјег одељења Градске библиотеке „Карло Бијелицки“.

Учествовали су: Наташа Туркић, Саша Радојчић и Борис Булатовић.