Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Мирослављево јеванђеље

У уторак, 17. септембра, у библиотеци, представљено је фототипско издање најлепше ћириличне књиге - Мирослављево јеванђеље.  О самом Мирослављевом јеванђељу, његовом значају, вредности и историјату говорили су Вељко Топаловић, приређивач и Радмило Мулић, књижар.  

http://www.miroslavljevojevandjeljefaksimil.com/

 

Приказан је и документарни филм „У почетку беше реч“ (режисер Бошко Савковић), снимљен на основу  књиге Вељка Топаловића и Душана Мрђеновића „Мирослављево јеванђеље – Историјат“. 

Галерија

Књига за цео свет! - Портал СОинфо

Видео прилог - ТВ Среће

***

Мирослављево јеванђеље је најстарији сачувани српски ћирилички рукопис. Писано је у последњој четвртини XII века за хумског кнеза Мирослава, старијег брата Симеона Немање. Од свог настанка, Мирослављево јеванђеље имало је статус српске реликвије. По свему судећи, овај јеванђелистар био је света књига на којој је вршена служба Божја приликом оснивања манастира Хиландар. Током наредних седам векова изношено је у свечаним приликама, као престоно јеванђеље. У зиму 1845/46. године, руски архимандрит, Порфирије Успенски исекао је лист број 166 и понео са собом, најпре у Јерусалим, где је основао руску духовну мисију, и потом у Кијев, Москву и Императорску библиотеку у Санктпетерсбургу. Овај лист пронео је глас о јединственом рукопису који се чува у Хиландару. Године 1896, монаси поклоњају Мирослављево јеванђеље краљу Александру Обреновићу и од тада његова судбина креће необичним током. У ноћи, током Мајског преврата 1903. године, Мирослављево јеванђеље нестаје из дворског сефа. Током повлачења српске војске 1915. године, пронађено је у сандуцима краља Петра, да би потом с Главном државном благајном прешло пут преко Албаније, Бриндизија, Крфа, Солунског фронта, до поновног повратка у Београд. После убиства краља Александра I Карађорђевића, кнез Павле поклања Мирослављево јеванђеље новооснованом Музеју кнеза Павла. Током Другог светског рата скривано је у сефу Народне банке у Ужицу, испод олтара Манастира Рача украј Дрине и у сефу Народне банке у Београду и тако је избегло немачке потраге. Данас се чува у Народном музеју у Београду, осим поменутог листа, који је и даље у Русији.

По лепоти, разноврсности и величини ликовних украса, раскошној позлати, организацији текста, па и самом формату, Мирослављево јеванђеље заузима јединствено место међу сачуваним православним јеванђелистарима. Многи ликовни украси Мирослављевог јеванђеља су у директној вези с текстом, што додатно истиче његово посебно место у европској рукописној традицији тог времена. Током 2005. године увршћено је у Унесков регистар светске документарне баштине, под називом “Памћење света”, међу 120 највреднијих сачуваних покретних добара у историји. (Извор: https://www.miroslavljevojevandjelje.com/o-miroslavljevom-jevandelju/)